ProProductnieuws

Flyability lanceert nieuwe inspectiedrone Elios 2

Het Zwitserse bedrijf Flyability heeft een nieuwe versie van haar bolvormige inspectiedrone Elios gelanceerd, de Elios 2. Het systeem is specifiek bedoeld voor het uitvoeren van inspecties in lastig te bereiken omgevingen, zoals het interieur van industriële installaties, rioolbuizen, drukvaten en opslagtanks. De camera heeft nu vrij zicht en het verlichtingssysteem is verbeterd.

Rolkooi

Kenmerkend voor de Elios drone is de koolstoffiber rolkooi die de drone beschermt tegen fysieke obstakels. Daardoor kan de drone zonder problemen langs wanden rollen of tegen obstakels aanvliegen. Daardoor leent de drone zich bij uitstek voor het uitvoeren van indoor vluchten in complexe omgevingen.

Sinds de introductie van het Elios platform in 2006 zijn er volgens Flyability wereldwijd zo’n 550 exemplaren van de drone in gebruik genomen, in sectoren zoals de mijnbouw, de petrochemische industrie, de energiesector en zelfs voor de inspectie van nucleaire installaties. Ook diverse search & rescue teams hebben de Elios omarmd.

Dankzij de rolkooi kan de Elios 2 ongestraft ergens tegenaan vliegen

Vrij zicht

De rolkooi is gebleven, maar verder is versie 2 van de drone op veel punten aangepast ten opzichte van zijn voorganger. Eén van de belangrijkste verschillen is de cameramodule: de camera heeft nu vrij zicht op de omgeving, de rolkooi zelf komt niet meer in beeld. Naast de 4K RGB sensor is er ook voorzien in een thermische sensor voor warmtebeeldopnamen.

Een tweede belangrijke innovatie is de toevoeging van sensoren voor positiebepaling, zodat de drone automatisch een vaste afstand tot het te inspecteren oppervlak kan aanhouden. En dankzij een vernieuwd aandrijfsysteem kunnen de propellers zeer snel van draaisnelheid veranderen, zodat de Elios 2 zeer wendbaar is.

Elios 2 cameramodule
De RGB en IR camera’s hebben nu vrij zicht op de omgeving

Verbeterd lichtsysteem

Naast de vernieuwde cameramodule en de toevoeging van sensoren is ook het verlichtingssysteem aangepakt. In totaal kan de drone een lichtsterkte van 10.000 Lumen genereren. Om scheurtjes en andere afwijkingen beter te kunnen waarnemen kan de drone ook de naar voren gerichte lichtbundel uitschakelen, zodat het te bestuderen oppervlak alleen nog door strijklicht wordt beschenen.

De videoverbinding naar de operator heeft full HD kwaliteit. Met de vernieuwde software is het mogelijk om inspectierapporten te genereren, 2D metingen uit te voeren en 3D modellen te maken op basis van de opgenomen data. Dankzij het modulaire ontwerp is de Elios 2 bovendien makkelijker te onderhouden en ook het uitvoeren van reparaties is eenvoudiger geworden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier