GeruchtMarkt

‘DJI heeft ontwikkeling van Phantom 5 gestaakt’

Kijk je net als wij al maanden uit naar de introductie van de Phantom 5? Dan kun je nog lang wachten, want volgens bronnen dichtbij DJI is de ontwikkeling van de opvolger van de Phantom 4-serie gestaakt. Dat meldt de Amerikaanse website DroneDJ. De productmanager zou op een andere productlijn zijn gezet en DJI positioneert de Mavic 2 nu als alternatief voor de Phantom.

‘Phantom 5 prototype was maatwerk’

Al ruim een jaar circuleren er geruchten over de komst van de Phantom 5, die volgens diverse bronnen zou beschikken over een camera met verwisselbare lenzen of zoomlens en een kwalitatief hoogwaardige sensor. Ook zou de Phantom 5 regenbestendig zijn en nog meer features bieden op het gebied van obstakeldetectie en intelligent flight modes.

Maar het lijkt er niet op dat de succesvolle Phantom 4-lijn een vervolg gaat krijgen. DJI zou wel bezig zijn geweest met de ontwikkeling van de Phantom 5, maar die plannen zijn geschrapt en de verantwoordelijke productmanager zou op de ontwikkeling van een ander product zijn gezet. De uitgelekte foto’s van een Phantom met verwisselbare lenzen zou eenmalig maatwerk betreffen, specifiek ontwikkeld voor één klant.

Mavic 2 als substituut

In plaats van het Phantom-platform verder te ontwikkelen en een Phantom 5 te introduceren zou DJI zich meer willen richten op de promotie van de Mavic 2, als vervanger van het Phantom platform. Voor veeleisende professionele gebruikers is er de Inspire 2. De Phantom blijft alleen voortbestaan in speciale uitvoeringen, zoals de Phantom 4 RTK.

Als er op korte termijn al een productupdate komt in het middensegment drones van DJI, dan gaat het om een opvolger van de Mavic 2 Pro. Dat zou dan een ‘Versie 2.0’ of een ‘Platinum Edition’ betreffen, waarbij de camera wellicht een global shutter heeft, wat essentieel is voor mapping en voor semiprofessionele fotografen en filmmakers.

Dat zou betekenen dat de toekomstige line-up van DJI in het startsegment bestaat uit de Spark en Mavic Air, in het middensegment alleen nog maar de Mavic 2, en in het professionele segment de Phantom 4 RTK en de Inspire 2, met daarnaast natuurlijk nog de Enterprise-uitvoeringen van de Mavic 2.

Niet blij

Niet iedereen is blij met het gerucht dat DJI de Phantom-serie min of meer in de koelkast zet. Volgens Paul Aitken van het gezaghebbende platform Drone U is de Mavic 2 geen serieuze vervanger voor de Phantom. Zo zijn de cameraprestaties van de Phantom 4 Pro op het vlak van scherpte en framerate nog altijd superieur aan die van de Mavic 2 Pro, beschikt P4P in tegenstelling tot de M2P wel over een global shutter, heeft de Phantom 4 betere vliegeigenschappen en wordt een Phantom door klanten van videomakers nog altijd als een serieuzer gereedschap gezien dan een Mavic.

DJI zelf wil intussen de geruchten ontkennen nog bevestigen. Feit is wel dat DJI enige tijd geleden is getroffen door een ernstig corruptieschandaal, wat mede zou hebben geleid tot het beëindigen van de Phantom 4 Pro-serie, als gevolg van onderdelentekorten. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat DJI zich op totaal andere markten is gaan richten, mede door het instorten van de markt voor recreatieve drones. Denk aan de Osmo Pocket en de Ronin-S.

Wat vind jij? Zou jij interesse hebben gehad in een Phantom 5 met verwisselbare lenzen? Of volstaat het Mavic 2-platform voor jouw doeleinden? Is de Inspire 2 voor jou een optie? Laat het hieronder weten in de comments!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “‘DJI heeft ontwikkeling van Phantom 5 gestaakt’

 • Redelijk logisch danwel te begrijpen, gezien het corruptieschandaal, en aankomende dronesregels (iig in Europa) met een categoriegrens rond de 900 gram. Gewoon Mavic-size (of zelfs kleiner) of Inspire/Matrice. Formaat Phantom heeft zijn tijd wel een beetje gehad.

  Beantwoorden
 • Ik vind het een logische stap dat het platform van de phantom voorbijgestreefd is. Het platform zweefde al langer tussen draagbaarheid en high end opname mogelijkheden. Verder ontwikkelen is weinig zinvol omdat de phantom vis noch vlees is en ook in het kader van de Europese regelgeving nu een doodlopend straatje blijkt te zijn.
  De behuizing van een phantom is sinds de eerste phantoms onveranderd gebleven en is op bepaalde grenzen gestuit.
  Wat mij betreft wens ik dat het gerucht van een ground shooting kit voor inspire 2 verder in ontwikkeling wordt genomen. Daar kan DJI nog een deel van de professionele markt verder innemen. Ik ben alvast vragende partij 🤞🏻

  Beantwoorden
 • Jammer als dit echt zo is, ik wacht al een tijdje op een Phantom 5 als vervanger voor mijn P4Pro.
  Ik zou hem zeker gekocht hebben; Zeker met een camera sensor upgrade. Met de Inspire kan je niet automatisch een pano opname maken; en ik weet uit ervaring hoeveel tijd het scheelt (ook later met stitchen van de opnames) wanneer de P4pro dat wel automatisch doet. Ik zie verder niet in waarom er gesteld wordt in andere reactie dat deze buiten de EU regelgeving gaat vallen, ding gaat echt niet meer dan 4 kilo wegen en zo kan je met een light licentie (die je nu ook al voor de 4 moet hebben als je pro vliegt) gewoon vliegen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je kunt toch Litchi gebruiken om automatisch met een Inspire 1 of 2 bronfoto’s te maken t.b.v. een 360º pano?

   Beantwoorden
 • corneliusfontaine

  Ik zou de P5pro zeker gekocht hebben . Vlieg nu de P4P Obsidian.

  Beantwoorden
 • Als dan die mavic 2 pro een alternatief is zorg er dan verdomme voor dat hij 60fps 4K kan filmen

  Beantwoorden
 • Jammer als dit waar is, ik zie de mavic 2 niet als een goede opvolger. De phantom ligt een stuk beter in de wind en kan daar beter tegen

  Beantwoorden
 • Nope gaat gewoon komen. Ze denyen het ook zelf. Is ook niet logisch. Niks aan het handje!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier