Nieuw type dronedetector heeft het formaat van een portofoon

De markt voor dronedetectors is booming: niet alleen vast opgestelde detectiesystemen voor de beveiliging van vliegvelden, gevangenissen en andere gevoelige infrastructuur vinden gretig aftrek, ook mobiele systemen ter beveiliging van evenementen, VIPs en festivals zijn in opmars. Het bedrijf DroneShield biedt nu zelfs een detectiesysteem in portofoonformaat aan.

Detectie in opmars

Wereldwijd zit de angst voor ongewenste drones er goed in, na talloze meldingen van drones bij vliegvelden, berichten over aanslagen met drones en drones die de privacy verstoren. Daarom is het niet zo heel vreemd dat de markt voor drone detectiesystemen zeer hard groeit.

De meeste detectiesystemen zijn echter weinig mobiel. Het gaat meestal om installaties die vast opgesteld worden, met antennes en al. Er zijn weliswaar ook kofferformaat detectoren beschikbaar – waaronder AeroScope van DJI – maar die zijn nog altijd weinig praktisch als het gaat om ultramobiele inzet, bijvoorbeeld door legereenheden en handhavers.

RfPatrol

Het Australische bedrijf DroneShield speelt hierop in met de introductie van de RfPatrol, een geminiaturiseerde versie van een dronedetector. De detector heeft het formaat van een portofoon en weegt net iets meer dan 700 gram. Daardoor kan de detector eenvoudig meegenomen worden en zelfs op het lichaam worden gedragen.

Het systeem werkt passief, wat wil zeggen dat er geen straling wordt uitgezonden. De detector analyseert puur en alleen het radioverkeer in de omgeving. Zodra een radiosignaal wordt gedetecteerd dat gebruikt wordt om een drone te besturen geeft de detector een melding. Het systeem herkent de meest gangbare typen drones. Via een database die door DroneShield up to date worden gehouden kunnen ook nieuwe modellen drones worden toegevoegd.

Het bereik van de detector is ongeveer een kilometer. Dan moet er wel vrij zicht zijn op de omgeving. Drones die binnen die straal opduiken worden binnen ca. 5 seconden opgemerkt. Op een schermpje kan afgelezen worden om wat voor merk en type drone het gaat.

Veel vraag

Volgens DroneShield-ceo Oleg Vornik was er veel vraag naar een dergelijke supermobiele oplossing, met name vanuit militaire hoek, handhaving, de securitysector en VIPs. Doordat het systeem zelf geen radiostraling uitzendt mag het in principe overal gebruikt worden. Inmiddels heeft een eerste Westerse defensieorganisatie al een bestelling geplaatst, aldus Vornik.

DroneShield levert ook systemen waarmee de controle over gedetecteerde drones overgenomen kan worden, waaronder de DroneGun. Het gebruik van zogenaamde drone jammers is in veel landen echter aan strenge regels gebonden, zo ook in Nederland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier