MarktPro

‘Gebruik van drones in Nederlandse akkerbouwsector in jaar tijd verdubbeld’

Een kleine 5% van de akkerbouwers in Nederland zet inmiddels drones in ter ondersteuning van de bedrijfsvoering. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van 2018, toen slechts 1,8% van de akkerbouwers aangaf gebruik te maken van drones. Met name de grotere landbouwbedrijven zijn al bezig met drones of zien de potentie. Dat blijkt uit een onderzoek van AgriDirect.

Verdubbeling

Voor het onderzoek werden circa 1.000 akkerbouwers telefonisch benaderd met vragen over agrarische activiteiten, toekomst- en investeringsplannen. Vooral de grotere bedrijven met meer dan 100 hectare grond werken al met drones: 12,3%, terwijl kleinere bedrijven met 10-20 hectare grond goed zijn voor slechts 1,8%.

Toekomstige inzet

Als het gaat om de toekomst is het percentage landbouwbedrijven dat drones wil gaan inzetten eveneens gestegen: 19,2% van de agrariërs (zeer) geïnteresseerd te zijn in het inzetten van drones ter optimalisatie van teelten. In 2018 was dat nog 13,4%. Ook hier geldt dat grotere bedrijven meer interesse hebben.

Barrières

Uit het onderzoek wordt niet duidelijk wat eventuele struikelblokken zijn als het gaat om de invoering van drones. Maar op basis van eerdere onderzoeken zijn dat waarschijnlijk hindernissen als vliegbeperkingen nabij CTRs, gebrekkige autonomie en de soms lastige vertaalslag van data naar taakkaarten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier