Aantal zakelijke drones in Nederland afgelopen twee jaar verdrievoudigd

In Nederland zijn er momenteel 2.109 drones waarmee professioneel wordt gevlogen ingeschreven in het luchtvaartuigregister. Dat is een kleine verdrievoudiging ten opzichte van 2017, toen er rond deze tijd nog slechts 755 drones stonden ingeschreven. 9 op de 10 zakelijke drones wegen minder dan 4 kg. Van de 922 drone-operators heeft ruim 90% een ROC-light ontheffing. Dat blijkt uit een analyse van Dronewatch.

90% micro- of minidrone

In totaal bevat het luchtvaartuigregister per eind april 2019 4.776 PH-geregistreerde luchtvaartuigen. Drones zijn inmiddels dus goed voor ruim 44% van het totaal aantal inschrijvingen. Dat was in april 2017 nog 22%. In heel 2017 werden er 674 nieuwe drones ingeschreven. In 2018 waren dat er 703. In 2019 zijn er tot nu toe 297 drones ingeschreven. De oudste inschrijving van een onbemand luchtvaartuig dateert uit juli 2011.

Van de 2.109 drones vallen er 729 toestellen in de categorie ‘microdrone’ (MTOW tot 1 kg), oftewel 34%. Het aantal drones met een MTOW van tussen de 1 en 4 kg (de zogenaamde ‘minidrones’) bedraagt 1.173, ofwel 55% van het totaal aantal drones. Bij elkaar zijn de drones tot 4 kg goed voor 1.902 inschrijvingen, wat zich vertaalt in een percentage van 90%.

Marktdominatie DJI stijgt

De marktdominantie van DJI in de zakelijke markt is flink toegenomen: van de ruim tweeduizend ingeschreven drones zijn er 1.813 van dit merk. Dat betekent dat het aandeel van DJI is gestegen tot ruim 85%. In 2017 was dat nog 74%. In het register staan 628 Phantoms, 683 Mavics, 20 Sparks en 371 Inspires ingeschreven. De Matrice is goed voor 82 inschrijvingen. Het register telt daarnaast 26 S800 en S1000 toestellen.

Yuneec en Parrot moeten het doen met 36 respectievelijk 18 registraties. Verder telt het register 26 Altura Zeniths, 19 eBee fixed-wing drones en 16 Falcon 8 drones van Intel (voorheen AscTec).

Bijna 1.000 drone-operators

Ook het aantal bedrijven dat zakelijk vliegt met drones is toegenomen. In totaal zijn dat er nu 922. Uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat er in Nederland momenteel 80 volledig ROC-gecertificeerde drone-operators zijn. Het aantal ROC-light operators bedraagt 842. In dezelfde periode in 2017 waren dat er nog 204: een ruime verviervoudiging dus. Ruim 90% van de bedrijven die zakelijk vliegen met drones doet dat onder het ROC-light.

De sterke groei van het aantal zakelijk drones die minder wegen dan 4 kg kan verklaard worden door de stijging van het aantal ROC-light operators: één van de voorwaarden van de ROC-light vergunning is namelijk dat de toestellen waarmee wordt gevlogen niet zwaarder zijn dan vier kilogram.

Beluister ook de BNR Tech Update met Wiebe de Jager van Dronewatch naar aanleiding van dit artikel:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier