Frankfurt Airport korte tijd stilgelegd na dronemelding

De internationale luchthaven Frankfurt am Main is donderdagochtend korte tijd stilgelegd nadat er aanwijzingen waren dat er een drone in de buurt van één van de landingsbanen zou hebben gevlogen. Vertrekkende vliegtuigen moesten aan de grond blijven staan en aankomende vluchten werden tijdelijk omgeleid.

70 vluchten gecanceld

De onderbreking was slechts van korte duur. Nadat de luchthavenautoriteiten onderzoek hadden gedaan werd het vliegveld na ongeveer drie kwartier weer vrijgegeven. In totaal werden zo’n 70 vluchten gecanceld als gevolg van het voorval, meldt een woordvoerder. Er werd onder andere met een helikopter gezocht naar de drone.

Frankfurt Airport is één van de drukste luchthavens van Europa. In 2017 verwerkte de luchthaven zo’n 64 miljoen passagiers. De vorige keer dat de luchthaven op slot moest vanwege een dronemelding was in maart van dit jaar. Ook toen ging het om een korte onderbreking.

Het voorval in Duitsland staat niet op zichzelf. Eind december werd Gatwick Londen maar liefst drie dagen gesloten na een hele serie van dronemeldingen. Nader onderzoek heeft nog niet duidelijk gemaakt of er inderdaad drones hebben gevlogen en zo ja, wie ervoor verantwoordelijk was. Er wordt zelfs gedacht aan een ‘inside job‘.

Counter drone maatregelen

Wereldwijd nemen de zorgen over ongewenste drones nabij luchthavens en andere kritieke infrastructuur hand over hand toe. Daarom wordt onder andere veel geïnvesteerd in drone detectiesystemen. Ook in Nederland onderzoeken defensie en politie zogenaamde counter drone maatregelen, liet de minister van Defensie eind februari weten naar aanleiding van Kamervragen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier