DronefotografieFAQ

Wat is HDR? Wanneer gebruik je deze fotomodus?

Het verkrijgen van een perfect belichte dronefoto is geen sinecure, zeker niet bij lastige lichtomstandigheden zoals een zonsondergang of andere contrastrijke situaties. Gelukkig bieden de nieuwste cameradrones een handig hulpmiddel om in dat soort gevallen toch tot een goed belichte foto te komen. In deze FAQ staan we stil bij het fenomeen HDR en de toepassing ervan.

Overbelichten en onderbelichten tegelijk

Je hebt vast wel eens geprobeerd om met je drone een laagstaande zon te fotograferen. Tien tegen één dat de resulterende foto niet helemaal was wat je ervan verwacht had: de hemel raakte overbelicht, of de grond was onderbelicht. Dat komt door het feit dat digitale camera’s niet goed met extreme contrastverschillen kunnen omgaan. Daardoor wordt je soms gedwongen om over- of onderbelichte delen te accepteren.

Gelukkig biedt je drone allerlei mogelijkheden om lastige lichtomstandigheden te lijf te gaan. Ten eerste is er de belichtingscompensatie (+/- EV). Die functie stelt je in staan om snel over- of juist onder te belichten. Maar in sommige situaties zou je graag zowel onder als over willen belichten, om overbelichting in de lucht en onderbelichting op de grond te voorkomen: in dat geval biedt HDR uitkomst.

Door de laagstaande zon ontstaan er grote contrastverschillen. De zon is flink overbelicht geraakt, terwijl delen van de grond onderbelicht zijn.

High dynamic range

HDR staat voor high dynamic range, oftewel hoog dynamisch bereik. Met dynamisch bereik wordt het verschil tussen de donkerste en lichtste delen in een foto aangeduid. Normaal gesproken is een groot dynamisch bereik alleen weggelegd voor bezitters van hele dure digitale camera’s met kwalitatief hoogwaardige sensoren, maar gelukkig is er ook een softwarematige truc om een foto met een hoog dynamisch bereik te verkrijgen: HDR.

In de HDR-modus maakt je drone zodra je afdrukt direct achter elkaar een drietal foto’s, steeds met een iets andere belichting. Daarna worden de foto’s met behulp van een speciaal algoritme tot één goed belichte foto aaneengesmeed. Daarbij worden de overbelichte delen van de lichtste foto overschreven door de correct belichte delen van de donkerste foto’s, en omgedraaid. Op die manier kun je in het geval van een zonsopkomst of zonsondergang zowel zon als grond toch goed belicht op de foto krijgen.

Dezelfde scène, maar nu met HDR ingeschakeld. Merk op dat de zon nu niet meer overbelicht is en de hemel veel meer kleurnuances bevat.

HDR inschakelen

Bijna alle recente drones van DJI bieden de optie HDR, te bereiken via het settings menu als je de fotofunctie hebt geactiveerd. De optie geeft verder geen instelmogelijkheden, maar ook met HDR ingeschakeld kun je ervoor kiezen om de belichting aan te passen, door middel van exposure value (belichtingscompensatie). Omdat de drone in de HDR-stand een aantal opnamen achter elkaar maakt, verdient het aanbeveling om de drone te laten stilhangen op het moment van afdrukken.

Alternatieven

Beschikt je drone niet over de HDR functie? Geen nood, er zijn nog meer manieren om moeilijke lichtsituaties op te vangen. Ten eerste kun je handmatig een aantal foto’s maken waarbij de belichting varieert, en die achteraf in Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma samenvoegen tot één HDR-opname. Het voordeel is dat je ervoor kunt kiezen om meer dan drie foto’s te maken met een nog grotere variatie in de belichting. Beschikt je drone over de functie Bracketing (AEB), dan kun je het maken van de foto’s automatiseren.

Een tweede optie is om in RAW te fotograferen. Een RAW-opname biedt meer kleurruimte dan een .jpg bestand. Een jpg foto is namelijk flink gecomprimeerd, met als gevolg dat er kleurinformatie is verdwenen. In een RAW-bestand zit de ruwe sensordata en dat biedt je de mogelijkheid om meer contrast vast te leggen. In een programma als Photoshop of Lightroom kun je de RAW opname ‘ontwikkelen’ en correcties uitvoeren op de over- en onderbelichte delen.

€5 korting op ‘Dronefotografie’ (derde druk 2019)

Meer weten over dronefotografie en de instellingen waar je als dronefotograaf mee te maken krijgt? Reserveer dan de 3e, herziene editie van het boek ‘Dronefotografie’, dat begin juni in de winkels ligt. Je kunt het boek tijdelijk met €5 korting reserveren via Bol.com.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Wat is HDR? Wanneer gebruik je deze fotomodus?

  • Het is wel belangrijk om hierbij aan te tekenen dat de DJI Spark géén RAW foto’s kan maken en dat de HDR functionaliteit op de Spark van beperkte waarde is vanwege het feit dat er maar 1 stop verschil tussen de foto’s zit. In de praktijk heeft de HDR-functie op de Spark vrijwel geen nut.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier