OnderzoekPro

Space53 toont prototype van autonome first responder drone

Onder de noemer Next Level is bij het Twentse drone test- en ontwikkelcentrum Space53 afgelopen jaar hard gewerkt aan een prototype van een autonome safety&security drone, die in geval van een calamiteit zelfstandig opstijgt vanuit een docking station en daarna een missie uitvoert. Op vrijdag 10 mei werd een eerste demonstratie gegeven.

Eerste momenten cruciaal

Momenteel voorziet de wetgeving nog niet in onbemande docking stations waar vanuit een drone opstijgt om een missie uit te voeren. Maar dat is geen reden om dan maar passief af te wachten, besloot het Next Level-consortium bestaande uit Hogeschool Saxion, Veiligheidsregio Twente, Politie Oost-Nederland, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety & Security, DRONExpert en Demcon Unmanned Systems.

De filosofie achter Next Level is dat de eerste momenten na het ontstaan van een dreigende situatie of een incident cruciaal zijn: correcte informatie is in de eerste minuten van groot belang voor alle first responders. Door de bestaande technologie achter sensoren en drones te combineren en door te ontwikkelen, voert de automatische drone met docking station zelfstandig – zonder piloot – taken uit en kan de meldkamer met behulp van sensoren, al in een vroeg stadium – tijdens het “aanvliegen” – van essentiële informatie voorzien.

Next Level maakt het mogelijk om drones in bepaalde (risico)gebieden continu paraat te hebben staan en in te kunnen zetten bij bijvoorbeeld drugsdumping in moeilijk bereikbare gebieden, het opsporen van XTC labs, bosbrandgevaar, veiligheid aan het spoor en bij de beveiliging van bedrijventerreinen en complexe verkeersongevallen. In onderstaande video wordt geschetst hoe een dergelijk systeem uiteindelijk in de praktijk zou kunnen werken.

Drone in a box

Het doel van het project betrof de ontwikkeling van een prototype van een ‘drone in a box’ systeem. Het betreft een box die op afstand geopend kan worden waarna een drone opstijgt om data te gaan inwinnen. Door de geïntegreerde charging pad kan de drone in principe 24/7 gereed staan om in actie te komen. Aan het project werd meegewerkt door Saxion studenten in de richtingen mechatronica, werktuigbouw, technische informatica en elektrotechniek.

“Het hoogtepunt van vandaag is dat we met een hele groep hebben laten zien wat er mogelijk is. Van defensie tot politie en safety- en securitybedrijven: ze zijn allemaal enthousiast en beginnen nu voor zichzelf na te denken wat een autonome drone voor hen zou kunnen betekenen”, aldus Dirk Bekke van het Lectoraat Mechatronica.

Bijzonder is dat het Next Level-project eerder is afgerond dan gepland. Volgens Olof Schuring, programmamanager bij het Innovatieteam van het Ministerie van Justitie & Veiligheid en tevens subsidieverstrekker, is dit nog nooit eerder voorgekomen.

Volgende stap

De volgende stap is om een het weerbestendig en vandalismeproof product te ontwikkelen dat gereed is voor de markt. Ook daarin neemt Space53 het initiatief, in het EFRO project Unmanned Intelligent Verification & Effective Response (UIVER). Dit project bestaat eruit dat, met de inzet van drones, veiligheidssystemen bij inbraak, vermissing en verkeersongevallen zullen worden getest en ontwikkeld. Ook moet het project in de uitbouw van een drone-testfaciliteit op de Twente Safety Campus gaan voorzien. De faciliteit wordt in een volgende stadium commercieel ingezet voor verdere ontwikkeling van drones en het verbeteren van veiligheid.

Betrokken bij dit project is een Enschedees consortium waartoe ook Incaa Computers en Universiteit Twente behoren. Het project ontvangt een subsidiebedrag van bijna zes ton, terwijl de totale kosten ervan circa 1,5 miljoen bedragen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier