Nieuws

Drone Bullet stoot vijandige drones als een kamikaze uit de lucht

Wat valt er te doen tegen een mogelijk kwaadaardige drone die op het moment van waarneming misschien nog maar enkele tientallen seconden te gaan heeft voordat deze zijn doel bereikt? Niet zo heel veel, vrezen defensiedeskundigen wereldwijd: jammers zijn niet altijd effectief en drones met vangnetten zijn te langzaam. De kamikaze-drone Drone Bullet moet uitkomst bieden door vijandige drones met hoge snelheid uit de lucht te stoten.

‘Kruising tussen raket en drone’

In de strijd tegen ongewenste drones gaat de aandacht uit naar twee vraagstukken: hoe detecteer je een ongewenste of mogelijk zelfs vijandig gezinde drone, en vervolgens: wat kun je doen tegen die drone? Met name over deze laatste vraag breken politie-eenheden en antiterreurunits wereldwijd het hoofd, want het is nog niet zo heel eenvoudig om een vliegende drone fysiek te onderscheppen.

De Canadese startup AerialX zegt een oplossing te hebben in de vorm van een kogelvormige drone, de Drone Bullet. Volgens oprichter Noam Kenig is de Drone Bullet het beste te omschrijven als een kruising tussen een raket en een drone. “De drone ziet er uit als een kleine raket, maar heeft de wendbaarheid van een quadcopter.”

350 km/uur in duikvlucht

De Drone Bullet weegt net iets meer dan 900 gram en heeft een bereik van zo’n vier kilometer. Tijdens duikvluchten kan de drone snelheden van maar liefst 350 km/uur behalen. De vluchtcomputer zorgt ervoor dat de ongewenste drone in het vizier wordt gehouden en uit de lucht wordt gestoten. De kamikaze-drone kan zowel fixed-wings als multirotors achtervolgen en raken.

Het systeem wordt vanuit de hand gelanceerd. De operator geeft aan waar de ongewenste drone ongeveer vliegt en de Drone Bullet doet de rest. Aan boord zijn een camera en verschillende neurale systemen die de data verwerken en het vliegtraject uitstippelen. Afhankelijk van het type drone wordt een strategie bepaald: een kleine drone zoals een Phantom wordt van onderaf geraakt, bij een groter systeem laat de Drone Bullet zich van bovenaf op de drone storten, aangezien daar meestal kwetsbare onderdelen als de GPS ontvanger en onbeschermde propellers zitten.

Kinetische energie

De Drone Bullet bevat geen explosieven, zoals een gewone raket. Op het moment van impact moet de kinetische energie van de botsing ervoor zorgen dat de getroffen drone naar beneden stort. Mocht de Drone Bullet de klap overleven, dan kan deze zich eventueel op een tweede target richten of de landing inzetten.

Het systeem kan ook gecombineerd worden met een drone detectie systeem. In theorie is het zelfs mogelijk om de Drone Bullet als stand-alone systeem in te zetten. Zodra er een ongewenste drone gedetecteerd wordt, dan komt de Drone Bullet automatisch in actie, zonder menselijke tussenkomst.

Detect, defeat, investigate

AerialX begon als fabrikant van gewone drones. “Maar na enige tijd beseften we ons dat het aantal aanbieders van drones wel erg snel toenam. Op dat moment besloten we om ons te gaan richten op counter UAS maatregelen. Eén van de eerste producten die we ontwikkelden is de drone forensic toolkit, die mensen in staat stelt om vluchtinformatie uit neergestorte drones veilig te stellen. We hebben ook dronedetectors ontwikkeld. En nu dus Drone Bullet”, aldus Kenig.

Volgens Kenig zijn er inmiddels al bestellingen geplaatst voor het systeem door zowel handhavers als militairen uit binnen- en buitenland. “Maar denk niet dat de Drone Bullet ingezet gaat worden om zomaar een drone in de buurt van een concert uit de lucht te halen. Er moet echt een concrete dreiging uitgaan van de drone in kwestie. Zie het als een laatste redmiddel, waarbij iedere seconde telt. Je moet dan op een knop kunnen drukken om het gevaar direct te neutraliseren.”

(Bron: Digital Trends – Foto’s: AerialX)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier