Nieuws

Dronewatch presenteert 360º luchtfototour van Nationaal Park Hollandse Duinen

De Zuid-Hollandse kust wordt gekenmerkt door een prachtig kustlandschap waar duinen, landgoederen, dorpen en steden elkaar afwisselen. Dronewatch heeft het initiatief genomen voor een interactieve aerial 360º fototour van het gebied, dat tegenwoordig bekend staat als Nationaal Park Hollandse Duinen. De tour strekt zich uit vanaf Hoek van Holland tot aan Noordwijk.

Gevarieerd natuurgebied

Het Nationaal Park Hollandse Duinen is één van de meest gevarieerde natuurgebieden in Nederland. Bijzonder aan het gebied is de verwevenheid van mens en natuur. Vanaf Hoek van Holland strekt het gebied zich een kleine 50 kilometer noordwaarts uit en omvat naast duin- en bosgebieden ook een aantal landgoederen, waaronder Keukenhof, Voorlinden en Duivenvoorde.

Zeker vanuit de lucht is goed te zien hoe de natuur is ingebed in de leefomgeving van de bewoners van de Zuid-Hollandse kustplaatsen. Dat bracht Wiebe de Jager van Dronewatch op het idee om van het Nationaal Park Hollandse Duinen een interactieve VR tour te maken op basis van panoramische luchtfoto’s. Inmiddels bevat de tour enkele tientallen foto’s. De bedoeling is dat dit aantal nog wordt uitgebreid. Eerder maakte De Jager ook zo’n tour van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat werd bekroond met de Linie Award.

Grens tussen duinen en stad

“Middels deze unieke VR tour is goed te zien hoe duinen en stad op sommige plaatsen in elkaar overlopen, zeker rondom Den Haag en Noordwijk. Het startpunt van de tour is Hoek van Holland. Van daaruit kun je het hele gebied vanuit de lucht verkennen. Op een aantal locaties zijn ook 360º foto’s op grondniveau te zien. Uiteindelijk kan de tour verder aangekleed worden met bijvoorbeeld video’s en informatieve hotspots. Bij een aantal locaties is dat al gebeurd.”

Bij het maken van de tour is zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur. Zo zijn er geen drone-opnamen gemaakt bij De Banken en Lentevreugd, in verband met het broedseizoen. Ook in Meijendel zijn er nog geen opnamen gemaakt. De Jager: “Ik hoop dat het initiatief omarmd wordt door het Nationale Parkenbureau en dat we in samenwerking de tour verder kunnen aankleden en uitbreiden. De opnamen lenen zich perfect voor het enthousiasmeren van potentiële bezoekers. Er zijn ook tal van educatieve mogelijkheden.”

Holland National Parks

De lancering van de interactieve VR tour van Hollandse Duinen valt samen met de start van de campagne Holland National Parks, maar staat daar verder los van. Samen met Nationaal Park NLDelta en Waddenzee Werelderfgoed wordt Nationaal Park Hollandse Duinen onder de aandacht gebracht van buitenlandse toeristen. Deze campagne wordt uitgevoerd door het Nationale Parkenbureau, in samenwerking met NBTC Holland Marketing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier