Pro

Proef bij Volvo, L’Oréal en Renault: drone inventariseert magazijn 3-10x sneller

Tijdens een serie proefprojecten bij Volvo, L’Oréal en Renault is gebleken dat het met behulp van een drone tellen van voorraden in een magazijn drie tot tien keer zo snel kan verlopen als met magazijnliften. Bovendien is de inzet van een drone een stuk veiliger. De proef werd uitgevoerd met de Eyesee inventory drone van het Franse bedrijf Hardis Group.

Eyesee

De Eyesee werd door Hardis in samenwerking met Squadrone System speciaal ontwikkeld voor gebruik in magazijnen en fabrieken. Het systeem bestaat uit een drone met een polypropeen frame en een gewicht van 1,8 kg, een tablet app voor de aansturing en een cloudoplossing ter verwerking van de data. De drone is voorzien van een barcode scanner waarmee de goederen geteld worden en een camera voor het maken van foto’s.

Dankzij de polypropeen (piepschuim) body kan de drone tegen een stootje, maar sensoren moeten voorkomen dat de drone ergens tegenaan botst. Ook kan de drone uitwijken voor passerende vorkheftrucks. Dankzij ingebouwde verlichting is de drone niet afhankelijk van omgevingslicht voor het maken van opnamen. De vliegtijd per batterij bedraagt ongeveer 18-20 minuten. De drone landt automatisch als het contact met de applicatie verbroken wordt.

Geautomatiseerde inventarisatie

Het gehele inventarisatieproces is geautomatiseerd. Een voorraadmedewerker start een inventarisatie door de actuele voorraadinformatie uit het warehouse management system (WMS) in de app te laden. De Eyesee wordt vervolgens voor de te tellen wand geplaatst. Aan het eind van de gangpaden worden speciale zenders geplaatst die de drone helpen met de indoor positionering. Met een druk op de knop stijgt de drone op en vliegt deze geheel autonoom alle stellingen af, waarbij alle barcodes gescand worden. Ondertussen maakt de drone foto’s van alle pallets.

Na afloop van de vlucht worden eventuele voorraadverschillen direct getoond in de app. Ook kan de voorraadsituatie in het WMS worden bijgesteld aan de hand van de verkregen data. Het is ook mogelijk om foto’s van iedere voorraadlocatie te tonen ten behoeve van een nadere visuele inspectie door de medewerker, mocht daar aanleiding toe zijn.

Flinke tijdsbesparing

Het systeem is inmiddels in de praktijk getest in magazijnen van Renault Trucks (onderdeel van Volvo AB) en de L’Oréal’s Cosmétique Active International divisie (met merken als La Roche-Posay, Vichy, Sanoflore, Roger & Gallet, SkinCeuticals, CeraVe). Daar werden gigantische tijdsbesparingen gerapporteerd, van 3 tot 10 keer sneller als met traditionele telmethoden vanuit een cherry picker. Als gevolg daarvan wordt de magazijninventaris nu vaker in kaart gebracht dan voorheen.

Het ingebruiknemen van het systeem en het inleren van het magazijn vergt ongeveer 1-2 dagen. De bijbehorende software voorziet in warehouse mapping, data processing, reporting, en drone fleet management.

(bron: C-drone review. Foto: Hardis)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier