Nieuws

EU en Zuid-Korea investeren €8.3 miljoen in onderzoek naar inzet dronezwermen bij natuurrampen

De Europese Unie en Zuid-Korea investeren gezamenlijk 8.3 miljoen euro in een project waarbij onderzocht gaat worden hoe dronezwermen ingezet kunnen worden om first responders te ondersteunen tijdens natuurrampen en andere noodsituaties. 20 partijen uit 12 landen doen mee aan het ResponDrone project.

Overzicht en communicatie

Waar hebben hulpverleners als eerste behoefte aan na een natuurramp of andere calamiteit? Aan overzicht en aan effectieve communicatie, om op die manier de inzet van first responders te coördineren. Maar door het uitvallen van communicatiesystemen en de vaak slechte bereikbaarheid is dat nu vaak juist het meest problematische onderdeel van een reddingsmissie.

Mogelijk dat drones hier in de toekomst een belangrijke rol in kunnen spelen, door zo snel mogelijk informatie te vergaren in noodsituaties en door de communicatie te ondersteunen. En dan niet in de vorm van afzonderlijk vliegende drones die door meerdere piloten bestuurd worden, maar in de vorm van een dronezwerm, die door één persoon aangestuurd kan worden.

ResponDrone consortium

Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn gaan 20 partijen uit 12 landen de komende drie jaar met elkaar samenwerken in het internationale ResponDrone consortium. Het doel is om een situational awareness systeem te ontwikkelen dat zowel overzicht kan bieden als de communicatie kan verbeteren na een natuurramp. Daartoe vormen de drones een ad-hoc datanetwerk.

Het project wordt vanuit het Horizon 2020-initiatief van de Europese Unie ondersteund met 8 miljoen euro. De Zuid-Koreaanse overheid draagt 300.000 euro bij.

‘Meer levens redden’

Projectleider Max Friedrich van het German Aerospace Center zegt het volgende over het project: “Door gebruik te maken van het innovatieve ResponDrone systeem kunnen hulpverleners in de toekomst sneller, effectiever en efficiënter inspelen op noodsituaties en daarmee kunnen meer levens gered worden.”

De dronezwermen moeten uiteindelijk zowel ingezet kunnen worden bij het bepalen van de te volgen strategie als tijdens de uitvoering van reddingsmissies. Het systeem moet ook ingezet kunnen worden tijdens bosbranden. ResponDrone zal volledig worden geïntegreerd in bestaande protocollen en procedures van reddingsteams.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier