Deze experimentele drone kan zelfs aankomende voetballen ontwijken

Veel drones zijn tegenwoordig prima in staat om stilstaande obstakels te ontwijken. Maar een snel naderend voorwerp zoals een voetbal of een vogel is een ander verhaal: daar kunnen drones nog niet mee omgaan. Onderzoekers van de universiteit van Zurich hebben nu een drone ontwikkeld die supersnel inspeelt op dat soort situaties en in staat is om snel een corrigerende beweging te maken.

Sense and avoid

Het high speed sense and avoid system werd ontwikkeld in een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar autonome systemen en hun interactie met de buitenwereld, aan de hand van beelden die door een on-board camera worden gemaakt. Door middel van supersnelle algoritmen wordt het beeld van de camera geanalyseerd op onverwachte bewegingen. Zodra een bewegend obstakel gedetecteerd wordt, bepaalt de drone met minimale vertraging hoe het voorwerp het beste ontweken kan worden.

De onderzoekers van de Robotics & Perception Group benadrukken dat de beeldherkenning plaatsvindt in de drone zelf. Er is dus geen sprake van externe camera’s of systemen die in verbinding staan met de drone.

Relevantie van het onderzoek

De toepassingsmogelijkheden zijn legio: drones die actief kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen zijn veel beter in staat om ingezet te worden voor het uitvoeren van missies in een dynamische omgeving. Denk aan drones die zelfstandig uit de weg gaan voor aanvallende vogels, of drones die in staat zijn om uit te wijken voor voorwerpen die expres richting het toestel gegooid worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier