ProProductnieuws

DJI Manifold 2 supercomputer transformeert drones in autonome robots

Dronemaker DJI heeft de Manifold 2 aangekondigd, een onboard lichtgewicht supercomputer die drones in staat stelt om zelfstandig complexe visuele data te verwerken en hier direct actie op te ondernemen. Dat moet leiden tot een nieuwe generatie autonome vliegende robots, die nog beter in staat zijn om hun eigen vliegroute te bepalen, objecten te herkennen en obstakels te ontwijken.

Extra rekenkracht

De Manifold 2 is bedoeld voor ontwikkelaars van professionele toepassingen van drones, die de extra rekenkracht goed kunnen gebruiken. Vaak kunnen rekenintensieve applicaties niet op de drone zelf draaien, maar moet er een live dataverbinding op worden gezet met een computer op de grond. Ook komt het vaak voor dat meetgegevens pas na afloop van een vlucht geanalyseerd worden.

Er zijn toepassingen denkbaar waarbij dit een probleem is. Draadloze dataverbindingen zijn niet altijd even betrouwbaar, zeker niet als er een hoge bandbreedte vereist is. En bij realtime toepassingen, waarbij de vluchtcomputer van de drone bijvoorbeeld aangestuurd wordt op basis van specifieke sensorgegevens, dan is elke vertraging in de datacommunicatie funest. Ground based-verwerking van de data is dan eigenlijk geen optie.

Powered by Intel en Nvidia

De eerste generatie Manifold werd in november 2015 uitgebracht, en werd aangedreven door een Intel CPU en NVidia GPU. Dat is bij de Manifold 2 nog steeds het geval, maar daarbij gaat het dan wel om recentere processors: de Jetson TX2 van NVidia en een Core i7 8550U van Intel. Het systeem heeft 8 GB geheugen en biedt een 128 GB SSD voor data-opslag. Er is ook een versie met sneller geheugen en 256 GB opslagruimte. Het systeem meet 91 x 61 x 35 mm en verbruikt maximaal 25W of 60W, afhankelijk van het model.

De laatstgenoemde processor draagt zorg voor de aansturing van de drone, verwerking van de data en de connectie met het grondstation. De Jetson TX2 houdt zich op basis van kunstmatige intelligentie bezig met objectherkenning, bewegingsanalyse en beeldverwerking. Het geheel is voorzien van talrijke poorten, waaronder USB, ethernet en HDMI. Het is zelfs mogelijk om meerdere Manifold 2-computers parallel te schakelen voor nog hogere prestaties.

Toepassingen

De computermodule kan voor diverse doeleinden worden ingezet waarbij realtime dataverwerking goed van pas komt. Denk aan inspectie van infrastructuur of het doen van geografisch onderzoek. Doordat de analyse van de beelden of meetgegevens aan boord van de drone plaatsvindt, is het mogelijk om de drone bijvoorbeeld te laten afwijken van de geplande vliegroute zodra een afwijking in de data wordt geconstateerd. De drone kan in dergelijke gevallen zelfstandig beslissen om bepaalde plekken extra gedetailleerd te fotograferen of andere meetgegevens te verzamelen.

De Manifold 2 is compatible met de Matrice 210 en 210 RTK (V1/V2) en de M600. De computermodule biedt ondersteuning voor de DJI Payload SDK, Onboard SDK en Windows SDK ontwikkelplatformen. Dat biedt developers de mogelijkheid om sneller de gewenste resultaten te bereiken, doordat niet alle functionaliteit vanaf nul ontwikkeld hoeft te worden. Het systeem is verkrijgbaar via DJI Enterprise dealers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier