Nieuws

Amerikaans marineschip wordt uitgerust met anti-drone laserkanon

Het Amerikaanse marineschip USS Pebble is de eerste destroyer die uitgerust gaat worden met een hoogvermogen laser waarmee drones en andere ongewenste luchtvaartuigen uit de lucht kunnen worden geschoten. Het High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler With Surveillance (kortweg HELIOS)-systeem wordt in 2021 geïnstalleerd.

Lockheed Martin

Het lasersysteem zal worden geïnstalleerd door Lockheed Martin. In 2018 won het bedrijf een contract ter waarde van $150 miljoen, om twee lasersystemen te ontwikkelen: één voor op een destroyer en één voor testen op land. Volgens admiraal Ronald Boxall worden alle schepen uit de destroyer-klasse uitgerust met het nieuwe wapen. “De uitrol begint in 2021 met de Pebble. Daarna volgen andere schepen.”

De lasers kunnen op twee manieren ingezet worden. De lichtstralen zijn dusdanig fel dat sensoren van vijandige surveillance sensoren aan boord van vliegtuigen verblind kunnen worden. Maar de laserstraal is ook krachtig genoeg om drones en kleine vaartuigen te beschadigen. Uiteindelijk moeten de lasers zelfs raketten onschadelijk kunnen maken.

Tientallen kilowatt

De laserstralen worden opgewekt met behulp van een zogenaamde solid state lasermodule, met een vermogen van 60 kW. Op termijn moet dat uitgroeien naar 150 kW. Volgens Lockheed Martin is een laser met een vermogen van 10 kW al in staat om een drone te verslaan, en is uit testen gebleken dat een 30 kW laser een truck kan beschadigen. Met deze laser werd in 2017 al een Scan Eagle drone uit de lucht geschoten.

Naast de ontwikkeling van de lasermodule is de uitdaging ook om voldoende vermogen te kunnen opwekken. Uiteindelijk moeten er honderden kilowatt aan vermogen geleverd worden om de laserwapens van energie te voorzien.

Vrees voor dronezwermen

De reden dat de Amerikaanse marine investeert in de laserwapens is de vrees dat in de toekomst dronezwermen gebruikt zullen worden voor het uitvoeren van aanvallen. Volgens een rapport van het Modern War Institute zou China zelfs concrete plannen hebben om bewapende dronezwermen te ontwikkelen.

Overigens zijn er ook ontwikkelingen op gebied van verdediging tegen laserwapens. Zo onderzoeken de Amerikaanse marine en luchtmacht een speciale coating, die laserlicht dusdanig reflecteert dat er geen schade kan ontstaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier