Nieuws

Britse milieugroepering dreigt Heathrow te ontregelen met drones

De Britse milieugroepering Extinction Rebellion dreigt vliegveld Heathrow plat te leggen met behulp van drones als de regering haar plannen voor de uitbreiding van de luchthaven doorzet. De protesten zouden moeten plaatsvinden in juni en juli, op dagen dat het vliegveld topdrukte verwacht in verband met de vakantieperiode.

Vliegverkeer ontregelen

De plannen om drones in te zetten om expres het vliegverkeer te ontregelen staan in documenten die de leden van de groepering onderling hebben verspreid. Leden van de groepering worden in de documenten opgeroepen om “niet-geweldadige activiteiten te ondernemen” die ertoe moeten leiden dat “de autoriteiten de luchthaven op 18 juni moeten sluiten.”

Als er vanuit de politiek geen gehoor wordt gegeven aan de oproep om de plannen voor de verdere uitbreiding van het vliegveld in de ijskast te zetten, dreigen de klimaatactivisten om in de maand juli het vliegverkeer 10 dagen achtereen lam te leggen door drones te laten rondvliegen nabij de luchthaven. Daardoor zouden honderdduizenden reizigers getroffen worden, met miljoenenschades tot gevolg.

“Serieuze misdaad”

Een woordvoerder van Heathrow spreekt van “een roekeloze actie die gevaarlijk kan zijn voor reizigers en personeel”. “We zijn het eens dat klimaatverandering aangepakt moet worden, maar dan wel op een constructieve manier. Niet door criminele activiteiten te ontplooien waarmee hardwerkende mensen getroffen worden die zich klaarmaken voor een welverdiende vakantie met familie en vrienden.”

Volgens transportminister Baroness Vere zal “eender welke illegale activiteit met alle gerechtelijke middelen bestreden worden.” Volgens haar is het bewust vliegen met drones nabij een luchthaven “een serieuze misdaad” en wordt het expres in gevaar brengen van mensenlevens “met levenslange opsluiting bestraft.”

Eerste keer

Het is voor het eerst dat een milieugroepering plannen heeft om drones te gebruiken om expres een luchthaven te ontregelen. De dagenlange sluiting van vliegveld Londen Gatwick in december 2018 was volgens sommigen mogelijk ook toe te schrijven aan milieuactivisten, maar daarvoor is nog geen bewijs gevonden: nog altijd is niet duidelijk of er toen überhaupt drones hebben rondgevlogen en zo ja, wie ze bestuurde.

Het is niet heel moeilijk om drones te laten vliegen nabij een luchthaven. De geofencing-technologie in consumentendrones die dat tegen moet gaan is eenvoudig te omzeilen door middel van zogenaamde NFZ-mods. Bovendien is het prima mogelijk om zelf drones te bouwen die geen enkele softwarematige beperking hebben.

Weinig tegenmaatregelen mogelijk

Daar komt bij het het nog altijd lastig is om actie te ondernemen tegen ongewenste drones. Inmiddels beginnen drone detectie systemen aardig volwassen te worden, maar het op een veilige manier uit de lucht halen van drones staat nog in de kinderschoenen. Wereldwijd wordt onder meer geëxperimenteerd met drone jammers, drones met vangnetten en zelfs laserkanonnen, maar geen van deze technologieën is klaar om op grote schaal ingezet te worden rondom luchthavens.

(coverfoto: Julia Hawkins, CC BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse milieugroepering dreigt Heathrow te ontregelen met drones

  • Bezorgde burger

    Wat zijn dit voor terroristen????

    Mensen die hun zin niet krijgen gaan niet in debat, maar kiezen voor geweld en het bedreigen van onze maatschappij en brengen daarmee het leven van onschuldige mensen in gevaar.

    De wereld op zijn kop.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier