OnderzoekOpmerkelijk

Afrikaanse apen waarschuwen elkaar met speciaal geluid voor overvliegende drone

Duitse onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat apen van de soort geelgroene meerkat elkaar waarschuwen op het moment dat er een drone overvliegt. Bijzonder is dat de apen daarvoor een heel eigen waarschuwingssignaal hebben bedacht, waardoor groepsleden meteen weten dat er mogelijk gevaar vanuit de lucht dreigt.

Verschillende signalen

Van de geelgroene meerkat, die voorkomt in het Afrikaanse land Senegal, was al bekend dat de dieren verschillende waarschuwingssignalen geven voor verschillende bedreigingen. Zo klinkt het waarschuwingssignaal voor een slang anders dan dat voor een luipaard. Afhankelijk van het soort signaal zoeken de apen dekking in een boom of kijken ze vanaf de grond goed in het rond.

Onderzoekers verbonden aan het primatencentrum Göttingen in Duitsland vroegen zich af hoe de apen zouden reageren als er een drone overvliegt. Wat blijkt, dan maken de dieren een nieuw soort geluid. Al snel weten de dieren in de groep dat er mogelijk gevaar is vanuit de lucht zodra ze het nieuwe signaal horen.

Evolutionair

Opmerkelijk is verder dat het geluid dat de meerkatten maken op het moment dat ze een drone zien sterk lijkt op het signaal dat een andere apensoort maakt als die een roofvogel zien. De onderzoekers concluderen hieruit dat het waarschuwingssignaal voor een dreiging vanuit de lucht voortkomt vanuit een evolutionair instinct en niet zozeer willekeurig bedacht is.

(coverfoto: Atamari, CC BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier