Drones gaan kwaliteit zwemwater in kaart brengen in Nieuw-Zeeland
Om de kwaliteit van het zwemwater bij een aantal populaire stranden rondom de Nieuw-Zeelandse stad Auckland te monitoren worden binnenkort voor het eerst drones ingezet. Tijdens een eerste test vloog een drone 200 meter voorbij de kustlijn om daar een watermonster te nemen. Uiteindelijk moeten de drones op verschillende afstanden monsters nemen.
Kostenreductie
Tot voor kort werden helikopters ingezet om op enige afstand van de kust watermonsters te nemen, maar dat was een wel erg prijzige methode. Een boot laten varen was een stuk goedkoper, maar nam veel meer tijd in beslag. Daaruit ontstond het idee om het verzamelen van watermonsters door een drone te laten doen. Dat zou uiteindelijk moeten leiden tot een kostenreductie van 30%, terwijl er vaker en op meer locaties monsters genomen kunnen worden.
Volgens de organisatie die namens het stadsbestuur van de gemeente Auckland de kwaliteit van het zeewater in de gaten houdt is het de bedoeling dat de drone op een goed moment bij alle zwemstranden wordt ingezet. De monsters zullen vanaf een paar honderd meter tot op een kilometer buiten de kustlijn genomen worden, om zodoende een goed inzicht te krijgen in de verspreiding van eventuele ziekmakende organismen.
Ook bij zwemwedstrijden
De methodologie is ontwikkeld door een bedrijf dat gespecialiseerd is in milieuvraagstukken. De meetresultaten worden gepubliceerd op de website Safeswim, zodat zwemmers op elk moment kunnen zien wat de waterkwaliteit is bij het door hen beoogde strand. Uiteindelijk zullen de drones ook ingezet worden bij zwemwedstrijden.