Nieuws

IBM geeft 1.500 drones weg om innovaties op het gebied van hulpverlening te bespoedigen

Op welke manier kunnen drones ingezet worden om de hulpverlening op gang te brengen na een natuurramp? Hoe kan AI daarbij een rol spelen? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen organiseert IBM de Developer Drone Drop 2019. Maar liefst 1.500 ontwikkelaars krijgen een drone toegestuurd waarmee ze experimenten kunnen gaan uitvoeren en hun code in de praktijk kunnen testen.

Idee na orkaan

Het idee voor het droneproject komt van softwareontwikkelaar en dronevlieger Pedro Cruz uit Puerto Rico. In 2018 werd de stad waarin hij woonde getroffen door orkaan Maria. Tijdens het natuurgeweld vielen alle communicatielijnen uit en met geen mogelijkheid kon hij zijn familieleden elders in de stad bereiken om te vragen of ze de orkaan goed hadden doorstaan.

Cruz besloot om zijn drone de lucht in te sturen en op die manier te achterhalen hoe hun huizen erbij stonden. Alhoewel de ravage groot was, was zijn familie ok. Cruz besloot daarop om verder op onderzoek te gaan met zijn drone en zag al snel talloze kreten om hulp op de grond geschreven staan, geplaatst door mensen in nood.

DroneAID

De ramp inspireerde Cruz tot het project DroneAID. Het idee was om drones uit te rusten met een algoritme dat automatisch dergelijke op de grond geschreven noodkreten zou kunnen herkennen. Deze informatie zou dan direct doorgegeven kunnen worden aan reddingswerkers, zodat die effectiever naar mensen in nood op zoek kunnen gaan. Met zijn prototype won Cruz eind 2018 een hackathon.

In die geest kwam IBM op het idee voor de Developer Drone Giveaway. Het doel is om meer ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om aan de slag te gaan met drone-gerelateerde softwaretoepassingen, om data te laten verwerken door de Watson beeldherkenningstechnologie in de IBM Cloud en om meer inzendingen voor de Call for Code-competitie te genereren, die tot eind juli openstaat voor inzendingen.

Voorbeelden

Er zijn al inspirerende voorbeelden te noemen van hoe Watson ontwikkelaars in staat stelt om search&rescue toepassingen te realiseren. Zo is er een applicatie ontwikkeld die verbrande huizen kan onderscheiden van huizen die nog intact zijn na een bosbrand. Een andere toepassing is in staat om mensen op daken van huizen te herkennen na een overstroming. Beide applicaties kunnen van levensreddend belang zijn voor first responders.

IBM verwacht 1500 DJI Tello drones aan enthousiaste ontwikkelaars te zullen uitdelen. De Tello drone is een eenvoudige quadcopter zonder GPS aan boord, maar wel met een camera en een optisch vision positioning system voor het bepalen van de relatieve positie. De Tello drone biedt programmeurs veel mogelijkheden om direct in te grijpen op de besturing en toegang te krijgen tot de sensordata. Dat laatste biedt ook de mogelijkheid om intelligentie toe te voegen aan de drone, door data in real time te laten verwerken door de IBM Cloud.

1.500 mensen

Uit alle ontwikkelaars die zich opgeven voor de contest worden willekeurig 1.500 mensen gekozen die een drone krijgen toegestuurd. Helaas voor ons Nederlanders en Belgen kunnen alleen inwoners van de VS, Canada, het VK en Spanje zich opgeven voor de Developer Drone Drop 2019. Maar wellicht inspireert de contest NGO’s of schoolbesturen in Nederland en België om een soortgelijke actie op te zetten, iets wat Dronewatch van harte toe zou juichen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier