Droneflyeraar wacht boete en mogelijk celstraf

Een 56-jarige Amerikaan die tot twee keer toe zijn drone gebruikte om flyers af te werpen boven een voetbalstadion kan uitzien naar een boete die van maximaal 100.000 dollar en mogelijk ook een celstraf van een jaar. De man wordt verweten dat hij willens en wetens tijdelijke vliegrestricties heeft genegeerd. Daarnaast is het in de VS verboden om met een drone boven een mensenmenigte te vliegen.

Activistische flyers

De man voerde de dronevluchten in kwestie in 2017 uit, boven een tweetal stadions in de buurt van San Francisco. Aan de drone waren setjes activistische flyers bevestigd die hij boven de menigte uitwierp. Op de leaflets stonden persoonlijke teksten over de vrijheid van meningsuiting en vermeende corruptie bij televisienetwerken.

Dankzij surveillancecamera’s die het kenteken van de auto van de man registreerden op het moment dat hij wegreed na zijn daden kon de dronepiloot worden aangehouden. Nadat hij te horen had gekregen op basis van welke verdenking hij staande was gehouden werd hij heengezonden, in afwachting van de officiële aanklacht.

TFR’s

De aanklacht luidt dat de man bewust en meerdere malen een Temporary Flight Restriction (TFR) heeft genegeerd, een overtreding waar tot 100.000 dollar boete en een jaar celstraf voor geëist kan worden. Of de rechter de maximale straf zal opleggen is nog even de vraag, maar dat er een geldboete opgelegd gaat worden is vrijwel zeker, ook gezien het feit dat de man zijn drone boven een menigte liet vliegen.

TFR’s worden door de Federal Aviation Administration (FAA) ingesteld om vliegbewegingen in aangewezen gebieden tijdelijk te beperken. De restricties maken onderdeel uit van nationale veiligheidsmaatregelen. Natuurrampen, bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en sportevenementen leiden vaak tot het instellen van een TFR.

Geïnformeerd de lucht in

Van dronepiloten wordt verwacht dat men zich op de hoogte stelt van tijdelijke vliegrestricties. Dat kan in de VS via apps als Kittyhawk, Skyward, of AirMap. Ook biedt het geofencingsysteem van DJI tegenwoordig ondersteuning voor Temporary Flight Restrictions.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!