Regelgeving

Europese drone-regelgeving in definitieve vorm beschikbaar

De Europese regelgeving voor drones is op 11 juni in definitieve vorm gepubliceerd. Dat betekent voor de lidstaten dat de klok gaat tikken, want eind juni volgend jaar moet de regelgeving in alle EU-landen geïmplementeerd zijn. Dronevliegers zullen zich vanaf dat moment ook verplicht moeten gaan registreren. Eén van de belangrijkste voordelen van de nieuwe regelgeving is dat men ook over de grens kan vliegen als men eenmaal geautoriseerd is in het land van herkomst.

Eindelijk definitief

Vorige maand werd al wel duidelijk dat de Europese droneregels er in definitieve vorm aan zaten te komen, toen deze door de Europese Commissie werd aangenomen. Maar de publicatie is het moment waarop er écht geen veranderingen meer doorgevoerd kunnen worden en dat betekent dat zowel professionele als recreatieve dronevliegers zich eindelijk kunnen voorbereiden op wat komen gaat.

Vanaf juni 2020 worden de huidige nationale regels voor dronevliegen (in Nederland zijn dat de Regeling modelvliegen voor recreatieve dronepiloten en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen voor professionals) vervangen door het Europese stelsel van regels. Deze moeten er voor zorgen dat de dronesector zich verder kan ontwikkelen, terwijl de veiligheid van mensen op de grond en ander luchtverkeer gewaarborgd is.

Merendeel in Open categorie

Eén van de grootste veranderingen is dat het onderscheid tussen recreatieve vliegers en professionals komt te vervallen. Een tweede verandering is dat drone-operaties ingedeeld zullen gaan worden in verschillende risico-categorieën. Vluchten met een laag risico komen in de ‘Open’ categorie, partijen die dronevluchten uitvoeren waar wat meer risico’s aan verbonden zijn komen terecht in de ‘Specific’ categorie.

Het gros van de dronevliegers zal terecht komen in de Open categorie. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

 • Iedere dronevlieger die vliegt met een drone die zwaarder weegt dan 250 gram of met een drone die voorzien is van een camera moet zich vanaf juni 2020 gaan registreren. Het registratienummer moet zichtbaar zijn aangebracht op de drone; in een later stadium moet de drone het registratienummer ook uitzenden;
 • Dronepiloten moeten 16 jaar of ouder zijn (uitgezonderd speelgoed- of zelfbouwdrones zonder camera die minder wegen dan 250 gram);
 • Drones mogen alleen binnen het zicht en niet hoger dan 120 meter vliegen;
 • Voor het vliegen met drones die meer wegen dan 250 gram moet men verplicht een theoriediploma halen, op basis van een online examen dat bestaat uit 40 vragen over onderwerpen als luchtvaartregelgeving, vliegveiligheid en privacy. Voor drones zwaarder dan 900 gram komen daar nog 30 aanvullende vragen bij, onder andere over meteorologie. Na het doorlopen van het examen ontvangt men een EU dronebewijs dat 5 jaar geldig is;
 • Zelfbouwdrones/racedrones en drones met een gewicht tot 25 kg mogen worden gebruikt tot op 150 m horizontale afstand van woon-, recreatie- en industriegebieden, waarbij redelijkerwijs kan worden verwacht dat gedurende de volledige duur van de operatie geen niet-betrokken personen worden overvlogen;
 • Vanaf 2022 moeten nieuw verkochte drones waarmee in de Open categorie wordt gevlogen voldoen aan strengere producteisen, die middels nieuwe C0 t/m C4 CE-keurmerken zal worden geborgd. Denk hierbij aan softwarematige hoogtebeperkingen, geluidsproductie, geofencing en het uitzenden van het registratienummer van de eigenaar (drone ID);
 • Voor drones die nog geen C0 t/m C4 CE keurmerk hebben (alle tot nu toe verkochte drones dus) geldt dat je er wel mee mag blijven vliegen, maar dan met een iets andere gewichtsindeling. Drones tot 500 gram komen terecht in de A1 categorie, drones tot 2 kg in de A2 categorie met de aanvullende voorwaarde dat er minstens 50m afstand van mensen wordt aangehouden. Daarboven valt alles in de A3 subcategorie;
 • De huidige kaart met no fly-zones wordt vervangen door een systeem met drone zones. Deze nieuwe zonering wordt echter pas op 1 juli 2021 ingevoerd.

Specific en certified

Bedrijven die drone-operaties met een hoger risico willen uitvoeren (denk aan vliegen boven mensen of in gecontroleerd luchtruim) komen terecht in de Specific categorie. Ook voor deze groep geldt dat de nieuwe regelgeving vanaf juni 2020 van kracht wordt. Men zal dan vluchten mogen uitvoeren mits men werkt volgens standaardscenario’s en goedkeuring heeft gekregen van de nationale luchtvaartautoriteit (in Nederland is dat de ILT).

Voor dronevluchten met een nog hoger risico (denk aan dronevluchten buiten het zicht of zelfs pakket- en personenvervoer) komt er de Certified categorie. Middels U-Space regulering moet ervoor gezorgd worden dat dergelijke operaties veilig kunnen worden uitgevoerd. Aan de condities en randvoorwaarden wordt nog hard gesleuteld.

Overgangsregeling

Er is weliswaar sprake van een overgangsregeling. De bedoeling is dat in juni 2021 alle nationale vergunningen, certificaten en ontheffingen zijn omgezet naar het nieuwe Europese stelsel. Ook moeten in 2021 alle zones met additionele vliegbeperkingen door de nationale autoriteiten zijn gedefinieerd. Dit kan betekenen dat er boven natuurgebieden, gevangenissen en industriële complexen minder of geen mogelijkheden komen om met drones te vliegen.

De nieuwe regelgeving kan via de volgende links in definitieve vorm en in alle Europese talen bekeken worden: Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 & Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947.

De Europese drone-regelgeving heeft vanaf 1 juli 2020 consequenties voor Nederlandse dronevliegers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

39 gedachten over “Europese drone-regelgeving in definitieve vorm beschikbaar

 • Bedankt voor de informatie.

  Dus 300gram, wat mijn drone weegt, betekend dus wel een examen halen ipv alleen registreren? En dan ook nog 30 extra vragen?

  Beantwoorden
 • Oeps verkeerd gelezen… Gewoon de online vragen is voldoende vokr mijn drone en ik hahaha. Hopend op een software implementatie zodat alle bestaande drones de id code van de piloot netjes volgens de regels kan uitzenden. Dat zou een must zijn. Ook voor de consumenten die eindelijk een drone bezitten en samen met het gezin wat leuke opnames maken en gewoon met hun drone een aantal jaren gewoon verder kunnen. Dat zou een geschenk zijn.

  Bedankt Wiebe voor de update!

  Beantwoorden
 • Zal het praktijkexamen aldus niet meer verplicht zijn in België?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat hangt af van de risicocategorie waarin de beoogde dronevluchten gaan vallen. Voor vluchten met een hoger risico kom je wellicht in de ‘Specific’ categorie terecht en daarin moet de dronepiloot naast theoriekennis ook over aantoonbare praktijkervaring beschikken.

   Beantwoorden
   • Ron baartscheer

    249 gram maar met camera betekent registreren ondanks recreatief?

    Beantwoorden
 • Toch even een checkvraag: die 250 gram is inclusief batterij?

  Beantwoorden
 • Alleen de 500gr die hierboven genoemd wordt kan ik nergens terug vinden. ik zie alleen bij UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/ 947 artikel 22 iets over 500gr staan (overgangsregel)

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Klopt, dit gaat over de situatie die ontstaat na het invoeren van de EU regelgeving, maar waarbij mensen nog vliegen met de huidige generatie drones waar nog geen strengere producteisen aan gesteld worden.

   Beantwoorden
 • Houdt dit dan in dat je met een drone van< 900gr (mavic pro) straks niet boven mensenmenigten en niet boven niet-betrokken personen (redelijkerwijs te verwachten) mag vliegen En betekent dat dan dat men wel boven bebouwing mag vliegen, zolang er zich maar geen personen buiten die gebouwen bevinden ? (A1 – C1)

  Beantwoorden
   • Dus de tinywhoop van 30 gram met camera mag niet gevlogen meer worden?

    Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, daar komt het op neer, als we de teksten goed interpreteren. Boven mensenmenigten vliegen mocht sowieso al niet, en dat blijft ook in de nieuwe situatie het geval, maar het nu nog letterlijke verbod op vliegen boven gebieden met aaneengesloten bebouwing komt dus te vervallen. Alleen moet je dus wel afstand houden van niet bij de vlucht betrokken personen. Dat wordt nog interessant, qua handhaving.

   Beantwoorden
   • Zo, dat is wel weer een punt van discussie.
    Waar je nu wel boven ‘iemand’ mag vliegen (geen mensenmenigte) mag dat straks niet meer.
    (tenzij betrokken bij de video).
    Dus als je over een weiland drie hoog achter vliegt waar ergens een vogelaar foto’s schiet van de Drentse kiekerdief, dan ben je in principe strafbaar.
    Dat wordt voor voor interpretatie en ingewikkelde bewijslast (lijkt mij)

    Beantwoorden
 • Bart de Weerdt

  Eindelijk gedaan met die oplichting door dronescholen in België! Een online examen kan toch geen duizenden euros gaan kosten veronderstel ik?

  Beantwoorden
 • Ben benieuwt wat het gaat kosten , zal wel weer kosten want wij zij dit wel gewend in Nederland.Ik heb een Certificaat in Duitsland gehaald via Safe-Drone een onderdeel van de Lufthanse. Dit Certificaat kost niets en is ook online . Geld voor drones boven 2 Kg.
  Heb een Mavic pro Platinum en vlieg veel in Duitsland en Nederland.
  Hij staat ook geregistreerd in Duitsland.
  Ben benieuwd of dit over genomen wordt of opnieuw in Nederland gedaan moet worden. Heb een kenteken plaatje erop.
  Moet straks voor elk land een plaatje ???????

  Beantwoorden
  • Mahdi Vrielink

   Ik ben ook heel benieuwd naar de kosten. Met mijn Mavic 2 zoom van 905 gram (5 gram te veel dus) moet ik het online examen doen van 40 vragen plus nog 30 aanvullende vragen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn. Ik het online ook examen gedaan en een certificaat behaald voor Duitsland en Frankrijk. Mijn drone is in Frankrijk ook netjes geregistreerd en voorzien van registratienummer.

   Nu hebben de buitenlandse minicursussen en examens mij niets gekost. Maar hoe zit het straks in Nederland? Als er geen verschil meer bestaat tussen hobby of professionele vliegers, ga je als hobbyist dan de hoge commerciële prijzen betalen die je nooit terug zal verdienen met opdrachten en ook niet belastingaftrekbaar zijn als investering in je eigen zaak? Dan zullen veel hobbyisten hun hobby op moeten geven vrees ik. De overheid zou een gratis cursus en examen online moeten zetten. Hooguit dat voor een certificaat (pasje op creditcard formaat?) een tientje of twee, drie aan onkostenvergoeding in rekening kan worden gebracht. Dan blijft het voor de hobbyist nog leuk en te behappen.

   Ik heb begrepen dat voor heel Europa er één registratie komt. Ik denk niet dat alle certificeringen en registraties van dit moment overgenomen zullen worden. Van de professionele vliegers mogelijk wel want die hebben een veel uitgebreidere opleiding en examen gedaan voor veel geld. Maar alles wat voor de hobbyist gratis was zal (denk ik) opnieuw moeten worden gedaan. Daar heb ik geen probleem mee. Ik zie het als een hertoetsing van (nieuwe) kennis waarmee eindelijk de wirwar van regeltjes per land over zijn.

   Beantwoorden
   • Een goedemorgen, ik zag toevallig net dit bericht. Ik wilde vandaag opsporen of de ROC-light valt onder ‘zakelijke kosten’ en declareerbaar is voor een startersbedrijfje. Dit is dus niet het geval? … Dat hakt er aardig in. Ik dacht dat dit soort voobereidingen vallen onder opleidingen die wel (deels) te vergoeden waren.

    Beantwoorden
 • Hebben deze regels nog effect op de kaart met locaties waar je niet mag vliegen in Nederland (https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/)? En indien niet, verwacht je dat deze kaart wel of niet gaan veranderen?

  Bv rond vliegvelden. Nu mag je in een wijde circel om schiphol niet vliegen, terwijl je met een maximale hoogte van 120m toch wel heel dicht bij vliegveld moeten vliegen om een gevaar te vormen. Al helemaal niet wanneer je niet in het verlengde van een baan vliegt. DJI software heeft daar met variabele maximale hoogten wel een nette oplossing voor.

  Beantwoorden
 • Ik ben helemaal voor een cursus die men moet volgen, mits!

  1 – het niet alleen maar in het leven word geroepen om er door de overheid weer een financieel slaatje uit te slaan.
  2 – er ook actief word gecontroleerd.

  ik vrees voor puntje 2 aangezien ze het al druk genoeg hebben.

  Beantwoorden
 • Ik heb mijn drone een paar jaar geleden al geregistreerd met een PH-nummer maar heb geen ROC(-light). Is dat al voldoende voor de registratie, of moet ik straks opnieuw registreren met een ander nummer?

  Daarnaast vraag ik mij af hoe het zit met mensen die nu een DJI Mavic Pro/Air/Pro 2 hebben. Of een Spark. Die zenden geen registratienummer uit (voor zover mij bekend), dus hoe moet het als dat verplicht wordt? Kunnen al die dure drones dan de prullenbak in, of is er iets klein wat gemonteerd kan worden?

  Beantwoorden
  • Dat vragen heel veel drone bezitters zich af. Vind ik persoonlijk wel heel belangrijk.

   Beantwoorden
 • Ik zit met een dilemma waarvan ik hoop dat iemand het voor me kan ophelderen nu die regels vaststaan.

  Ik wil graag als freelancer aan de slag met drone footage (Phantom 4 Pro). Momenteel mag dit niet ivm de ROC(-light) die ik niet heb. Helder. Dan zou ik: óf nog een jaar moeten wachten om hiermee aan de slag te kunnen, óf nu alsnog mijn ROC-light halen. Punt is: is deze over een jaar nog geldig?
  Als het vervalt over een jaar heb ik het gevoel dat het weggegooid geld is. Ook omdat het nog niet bekend is hoeveel die nieuwe theorie toets gaat kosten.

  Als iemand mij hierover opheldering kan geven, dan duizend maal dank!

  Beantwoorden
   • Bedankt voor de snelle reactie! Wat ik uit dat artikel haal: als je het ROC-light certificaat nu haalt, hij sowieso nog 3 jaar geldig is.
    Maar dat het nog onzeker is wat het prijskaartje wordt van de nieuwe toetsing die over een jaar ingaat. Dit kan gratis zijn, maar het zou ook €5.000,- euro kunnen zijn. Dus dan kan men bij wijze van spreke niet zeker van zijn of de prijs voor de ROC-light deels zonde van het geld is of dat het uiteindelijk nog duurder gaat worden. Zo begrijp ik het tenminste.

    Verder staat in dat artikel “Bijkomend voordeel is dat met name voor ROC-houders de overgangsregeling betekent dat er nog minstens twee jaar doorgewerkt kan worden conform de procedures die men nu opneemt in het operationeel handboek.”
    Gaat het hier alleen om ROC-houders of ook ROC-light? Excuses voor de misschien domme vragen, maar het gaat voor mij om een grote financiële investering die ik niet zomaar kan verspillen.

    Alvast hartelijk bedankt voor uw tijd.

    Beantwoorden
 • Lees: UAS.OPEN.040 punt 2)

  (De uitgebrachte wetgeving laat veel ruimte voor eigen interpretatie)

  Beantwoorden
  • En wat betekend dit voor FPV vliegen? Aangezien dit niet VLOS is valt dit dan automatisch onder de specific categorie?

   Beantwoorden
 • Waar is in de regelgeving terug te vinden dat een drone lichter dan 250 gram, maar met camera moet worden geregistreerd?

  Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    Let wel: in het geval van de ‘open’ categorie moet de eigenaar van de drone zich registreren, de drone zelf hoeft niet geregistreerd te worden.

    Dat dit ook geldt indien men vliegt met een drone die minder weegt dan 250 gram maar wel beschikt over een camera (uitgezonderd speelgoeddrones) valt af te leiden uit deze bepaling in Artikel 14 – Registratie van UAS-exploitanten en gecertificeerde UAS:

    “5. UAS-exploitanten registreren zichzelf:
    a) wanneer zij in de categorie “open” een van de volgende onbemande luchtvaartuigen exploiteren:
    i. een MTOM van 250 g of meer heeft of, in geval van een botsing, een kinetische energie van meer dan 80 joule kan overbrengen op een mens;
    ii. is uitgerust met een sensor die persoonsgegevens kan registreren, tenzij het voldoet aan Richtlijn 2009/48/EG”

    Beantwoorden
 • En waar kan ik deze nieuwe toetsing volgen? Als we over een jaar alles op orde moeten hebben wil ik eigenlijk zo snel mogelijk hiermee beginnen;)

  Beantwoorden
 • Is er al iets bekend over de online toets?
  Is dit engelstalig of gewoon in het Nederlands?
  Hoe kan je je voorbereiden? Is dit in het engels of in het NL?

  Beantwoorden
 • Hebben deze regels nog effect op de kaart met locaties waar je mag vliegen of geldt hier ook alles mag mits….. en wat zijn dan de mitsen?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Zowel de operationele beperkingen als de kaart met no-flyzones gaat op de schop. Voor het laatste komt een systeem met zonering in de plaats: in sommige ‘drone zones’ mag je meer, in andere zones (de meeste waarschijnlijk) juist minder. Hoe deze zonering eruit gaat zien is echter op dit moment nog niet duidelijk dus vooralsnog kun je het beste de huidige kaart erop naslaan.

   Beantwoorden
 • Veel info over wat wel en niet,. maar waar kunnen we info krijgen wat we moeten we weten als we examen moeten doen. Dus waar kunnen we info aanvragen over opleidingen, boeken, etc. Hierover zie ik niets op welke site dan ook.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Wil, er zijn op dit moment nog geen aanbieders van de opleiding voor het EU dronebewijs, en er is ook nog geen studiemateriaal beschikbaar. Dat komt mede doordat er vanuit de EU eigenlijk veel te laat is begonnen met het vaststellen van het opleidingsprogramma, de wijze van examineren, enzovoorts. Abonneer je even op de Dronewatch nieuwsbrief, dan blijf je vanzelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

   Beantwoorden
 • Peter Prins

  Deze wetgeving is 100% geldklopperij door de Overheden en de EU, RDW gaat waarschijnlijk de registratie uitvoeren las ik ergens, daar is NIETS kostenloos.

  Beantwoorden
 • Ik heb in 2019 een certificaat gehaald voor Denemarken. Blijft die daar geldig op en na 31 december 2020? Ik vlieg met P3A.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier