Parrot gaat verkenningsdrone ontwikkelen voor Amerikaanse leger

De Franse dronebouwer Parrot heeft van het Amerikaanse ministerie van Defensie de opdracht gekregen om een reconnaissance-drone te ontwikkelen waarmee op korte afstanden inlichten vergaard kunnen worden. De deal is een klap in het gezicht van DJI, dat als Chinees bedrijf momenteel onder een vergrootglas ligt als het gaat om informatieveiligheid.

Chinese bedrijven uit de gratie

Al sinds enige jaren is DJI in het commerciële segment wereldwijd veruit marktleider. Concurrenten als het Franse Parrot, de Amerikaanse bedrijven GoPro en 3DR en het Chinese Yuneec spelen daardoor al lange tijd tweede viool of hebben zelfs het bijltje erbij neer moeten gooien, als gevolg van de intense concurrentie.

Maar de toegenomen aandacht voor informatieveiligheid vanuit de Amerikaanse overheid en de handelsoorlog tussen China en de VS hebben tot gevolg dat overheidspartijen in de VS – en dan met name het ministerie van Defensie – aan het uitkijken zijn voor alternatieven voor de systemen van DJI, en dan liefst ontwikkeld door Amerikaanse of Europese bedrijven. Dat is goed nieuws voor onder andere Parrot, dat samen met vijf andere partijen een verkenningsdrone voor op de korte afstand mag gaan ontwikkelen.

ANAFI als basis

Naar verluidt ontvangt Parrot een bedrag van 11 miljoen dollar vanuit het budget van het Defensieministerie voor het prototypen van de volgende generatie verkenningsdrones die “30 minuten aaneengesloten kunnen vliegen op een afstand van maximaal drie kilometer”, “drie pond of minder weegt”, “binnen 2 minuten gebruiksklaar te maken is” en “in de standaard rugzak van een soldaat moet passen.”

Als uitgangspunt voor het systeem wordt de Parrot ANAFI genomen, blijkt uit een toelichting van Parrot-ceo Henri Seydoux: “De Verenigde Staten zijn altijd al een belangrijke markt geweest voor Parrot, zowel als het gaat om ons consumentenassortiment als om ons geavanceerde professionele aanbod. We hebben altijd voorop gelopen met het ontwikkelen van geavanceerde, gebruiksvriendelijke, compacte en betrouwbare drone-gebaseerde oplossingen. We begrijpen ook perfect hoe kleine onbemande vliegtuigen, zoals het ANAFI-platform van Parrot, potentieel een belangrijk onderdeel van het Defensie-apparaat kunnen worden.”

Lucratieve militaire markt

Alhoewel de omvang van het contract voor een bedrijf als Parrot niet bijzonder groot is, betekent de opdracht wel een voet tussen de deur bij een potentieel zeer lucratieve afnemer. De markt voor militaire drones is in financieel opzicht namelijk vele malen groter dan die voor consumentendrones. Naar schatting zijn militaire dronetoepassingen goed voor 70% van de wereldwijde bestedingen aan onbemande luchtvaartuigen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier