Productnieuws

DJI’s nieuwste product is wéér geen drone, maar een educatieve gevechtsrobot

Onder de noemer ‘Learn to win’ heeft DJI haar nieuwste product aangekondigd. Maar voor wie op een nieuwe drone zat te wachten hebben we slecht nieuws: DJI’s nieuwste product is wéér geen drone, maar een programmeerbare en op afstand bestuurbare speelgoedtank die daadwerkelijk kan schieten: de RoboMaster S1. Met de gadget wil DJI jongeren aanzetten om zich te verdiepen in de wereld van robotica.

Furby meets Terminator

We hadden al zo’n vermoeden dat er geen Spark 2 of nieuwe Phantom aan zat te komen. Heel even dachten we nog aan een FPV racedrone, maar al vrij snel werd duidelijk dat DJI met een heel ander soort product zou gaan komen: een soort ‘Furby meets Terminator’-achtige RC buggy die volgepropt is met sensoren en een camera.

Op een website die toch vooral over drones gaat is het misschien wat vreemd om over de RoboMaster S1, zoals de gadget heet, te schrijven. Toch is de productaankondiging ook voor onze doelgroep relevant. Want steeds meer wordt duidelijk dat DJI niet meer zozeer een dronefabrikant is, maar een allround elektronicafabrikant. Ongetwijfeld heeft dat de maken met de tanende interesse in consumer drones, maar DJI lijkt ook voet aan de grond te willen krijgen in de markt voor educatieve elektronicaproducten. Hoe dan ook is het feit dat de onbetwiste marktleider op het gebied van drones zich steeds verder diversifieert op zich al nieuwswaardig.

Educatieve gevechtsrobot

De RoboMaster S1 is zeker zo’n educatief product. Niet alleen moet je de robotbuggy na aanschaf eerst nog zelf uit 46 componenten assembleren, ook biedt het toestel talloze mogelijkheden qua programmeren. Het achterliggende idee is dat je het met je RoboMaster opneemt tegen opponenten en daarbij spannende wedstrijden kunt spelen. In Japan zijn dergelijke RoboMaster-competities al een grote hit, en DJI probeert dit concept nu ook uit te rollen in de rest van de wereld.

Wat betreft geavanceerde mogelijkheden is de RoboMaster S1 zeker geen speelgoed. Dankzij 31 sensoren kan de minirobot een beeld van zijn (haar?) omgeving vormen, en dankzij een FPV camera kun je op afstand met de robot meekijken. Om tegenstanders te beschieten beschikt de RoboMaster over een kanon waarmee je gelpatronen kunt afschieten (ter bescherming van de ogen levert DJI een veiligheidsbril mee). Ook is er voorzien in een infrarood lichtkanon. Speciale sensoren registreren een ‘hit’ van de kanonnen van andere RoboMasters.

Leren programmeren

Dankzij de zogenaamde Mecanum-wielen kan de robot alle kanten op rijden, ook zijwaarts. De geschutskoepel kan draaien en is gimbalgestabiliseerd. De robot kan op afstand bestuurd worden met een smartphone of tablet, maar het is ook mogelijk om de minitank met een optionele gamepad te bedienen. De rijdende robot heeft ook een microfoon aan boord en kan op die manier reageren op klapcommando’s.

Volgens DJI is de RoboMaster S1 veel meer dan alleen maar een stuk speelgoed om real-life tankconfrontaties mee uit te vechten. De robot kan namelijk ook geprogrammeerd worden, met de programmeertalen Scratch 3.0 en Python. De gebruiker kan bijna alle aspecten van de RC buggy naar zijn of haar hand zetten en de robot naar eigen inzicht laten reageren op de omgeving. Daardoor kun je spannende obstakelraces houden, of de robot iemand laten achtervolgen.

Link met drones

Uiteindelijk is er toch een link te leggen met de drone-roots van DJI. Want doordat scholieren en studenten dankzij de RoboMaster S1 spelenderwijs in aanraking komen met programmeerbare systemen, ontstaat er uiteindelijk een generatie die zich wel raad weet met het programmeren van vliegende robots, ofwel drones. Die ervaring zou de samenleving uiteindelijk ten goede moeten komen, is het achterliggende idee.

Nu maar hopen dat de kennis die men opdoet met betrekking tot het beschieten van anderen achterwege wordt gelaten, als de generatie die opgroeit met deze gevechtsrobot eenmaal aan het werk gaat…

Prijs en beschikbaarheid

De RoboMaster S1 komt binnenkort op de markt tegen een verkoopprijs van 499 dollar. De iets duurdere PlayMore Kit bevat ook de optionele controller, extra gelkogels en een extra batterij. Vooralsnog is de RC tank alleen te verkrijgen in de VS, China en Japan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier