Nieuws

Uber Eats wil nog deze zomer per drone Big Macs gaan bezorgen

Het online mobiliteitsbedrijf Uber heeft serieuze plannen om maaltijden te gaan bezorgen met een drone. Daartoe is Uber Eats, de maaltijdbezorgingstak van het bedrijf, een samenwerking aangegaan met McDonald’s. De bedoeling is om de maaltijdbezorgende drone te gaan testen in San Diego. De eerste fastfoodvluchten moeten nog deze zomer gaan plaatsvinden.

Tijdswinst

Om de test mogelijk te maken heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onlangs een ontheffing verstrekt op de proefvluchten. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat de drone rechtstreeks naar de klant vliegt, maar dat een bezorger van Uber Eats de bestelling ophaalt bij een drop-off punt en van daaruit naar de eindbestemming rijdt.

Volgens Uber kan er flink wat tijdswinst behaald worden door een groot deel van de afstand per drone te laten afleggen: over een afstand van 2,5 kilometer doet een drone zeven minuten, terwijl een bezorger op de grond daar ruim twintig minuten over doet.

Uber Elevate

In de toekomst zouden de delivery drones zelfs direct op het dak van geparkeerde Ubertaxi’s kunnen landen. Daartoe zou iedere auto voorzien moeten worden van een QR-code, zodat de drone de juiste auto kan herkennen en zeer precies kan landen. Over tien jaar zou drone delivery dusdanig ingeburgerd zijn dat restaurants hun keukens hier speciaal op gaan inrichten, zegt Uber.

Het testprogramma maakt deel uit van Uber Elevate, de divisie die onderzoekt hoe drones ingezet kunnen worden voor pakketbezorging en zelfs personenvervoer door de lucht. Volgens Uber verkeert het bedrijf in een unieke positie om de testen uit te voeren, gezien het netwerk van aangesloten restaurants en klanten.

Sneller en meer keus

Volgens Uber kan het project ervoor zorgen dat klanten niet alleen sneller hun maaltijd geleverd krijgen, maar ook dat er op termijn een bredere keus uit maaltijden te realiseren is. Aanvankelijk wordt alleen McDonald’s aangesloten, maar later komen daar ook andere lokale restaurants bij. In samenwerking met de fastfoodketen zijn speciale verpakkingen ontwikkeld die ervoor zorgen dat zowel warme als koude etenswaren op temperatuur blijven.

De plannen van Uber werden afgelopen week onthuld op de Uber Elevate conferentie. Daar werden ook de eerste luchttaxi’s van Uber Air getoond. Het is de bedoeling dat in 2020 de eerste testen uitgevoerd gaan worden met personenvervoer door zogenaamde EVTOL toestellen.

Concurrentie

Uber Eats is niet het enige bedrijf dat werkt aan voedselbezorgende drones. Concurrent Wing, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, heeft al een dergelijke dienst opgezet in de Australische hoofdstad Canberra. Wing voert momenteel ook testen uit in Helsinki en heeft ook plannen om de drone-bezorgservice in de VS uit te rollen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier