Dronefotografie

Dronewatch gaat Stelling van Amsterdam vanuit de lucht in 360º vastleggen

Het initiatief van Dronewatch om in het voorjaar van 2018 de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie vanuit de lucht in 360º vast te leggen is niet onopgemerkt gebleven. Ook vanuit de Stelling van Amsterdam is er interesse om de historische verdedigingslinie op deze manier in beeld te laten brengen. Dat heeft geresulteerd in de opdracht om 360º luchtfoto’s te maken van de ruim vijftig forten, batterijen en andere verdedigingswerken die deze verdedigingslinie telt.

Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Stelling van Amsterdam is een cirkelvormige historische verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd in de periode 1880 tot 1920. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam aangemerkt als UNESCO werelderfgoed.

Het is de bedoeling dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam ook de status van UNESCO Werelderfgoed krijgt. Beide verdedigingslinies zullen dan door het leven gaan als het werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Dat was de voornaamste aanleiding om de VR tour van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit te laten breiden met 360º foto’s van de Stelling van Amsterdam. Die opdracht werd aan Dronewatch gegund.

CTR Schiphol

Problematisch bij het maken van 360º dronefoto’s van de Stelling van Amsterdam is dat een groot deel van het erfgoed in het gecontroleerde luchtruim rond Schiphol ligt. Daarom is besloten om een deel van de forten met behulp van een 360º camera aan een kabelballon te fotograferen. Hiervoor gaat Dronewatch een samenwerking aan met Terra Drone Europe.

Helaas mag er ook geen ballon opgelaten worden in de binnenring van CTR Schiphol. Op die locaties kunnen derhalve geen 360º luchtfoto’s gemaakt worden. Besloten is om op deze plekken gebruik te maken van een camera op een hoogtestatief, zodat er toch beeldmateriaal beschikbaar komt en de tour daarmee compleet gemaakt wordt.

‘Landschap gaat echt leven’

Sylvia Beliën van het programmabureau Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam: “De 360º beelden laten het strategisch landschap van de Stelling van Amsterdam goed zien. Door deze mooie beelden en het verhaal hierbij gaat het verhaal over dit landschap echt leven. We werden hierop getriggerd door de beelden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die door Dronewatch gemaakt zijn.”

Inmiddels zijn de eerste opnamen gemaakt. Deze zijn te bekijken via onderstaande interactieve VR player.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier