Video

Kijken: Ancient Scotland, gefilmd met een DJI Inspire 2

Het is alweer even geleden dat we op deze plek een ‘gewone’ dronevideo uitlichtten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! De eer gaat deze keer naar de dronevideo Ancient Scotland, van filmmaker John Duncan – geen onbekende naam voor trouwe lezers van Dronewatch: van John lieten we op deze plek al eerder twee prachtige dronevideo’s van Schotland zien.

Historie

John is gefascineerd door de schoonheid van zijn thuisland Schotland. Dat blijkt wel uit zijn eerdere dronevideo’s, Beautiful Scotland en Wild Scotland. Voor zijn nieuwste video Ancient Scotland bezocht John maar liefst eenentwintig schitterende locaties, van het uiterste noorden bij Muckle Flugga op Shetland tot het prehistorische wonder van de hoogste rotsformaties van Groot-Brittannië nabij St Kilda. Niet voor niets kreeg de video het predikaat ‘Staff Pick’ op Vimeo:

Nieuw thema

John licht het project uitgebreid toe: “Voor de derde in een serie Schotse dronevideo’s moest ik op zoek naar een nieuw thema. Mijn eerste film, Beautiful Scotland, was eigenlijk gewoon een verzameling prachtige beelden. Mijn tweede video, Wild Scotland, belichtte de wilde kant van dit land, met veel van onze wilde dieren. Voor deze derde aflevering wilde ik nog dieper ingaan op wat Schotland voor mij betekent.

Al snel drong het tot me door dat Schotland ook veel te bieden heeft op het gebied van historie. Niet alleen in termen van architectuur, maar vooral ook als het gaat om geologie. Dit leidde tot een shotlist met daarop imposante kastelen tot oeroude rotsformaties en de dreigende rotsburcht St Kilda, een stadje dat temidden van de maalstromen van de Atlantische Oceaan tot in de jaren dertig werd bewoond.

Voor mijn vorige twee films was ik al bij de meer toegankelijke locaties geweest. Voor deze video was de logistiek en bereikbaarheid beslist een grotere uitdaging. Elke locatie vormde een vaak fysiek veeleisend avontuur op zich. Zo maakte ik een vierdaagse reis naar Shetland voor 10 seconden aan beeldmateriaal, was het een hele uitdaging om de rotsformaties bij St Kilda te bereiken, en moest ik 8 uur in de motregen wachten op een bergkam in Skye, om daar te zijn voor zonsopgang.

Het filmproces bracht unieke persoonlijke ervaringen met zich mee. Niet in het minst noem ik de eenvoudige maar ontzagwekkende momenten dat ik omgeven was door stilte terwijl de zon opkwam boven de horizon. Op de top van een berg zijn als de zon opkomt, is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Schotland is echt een land voor buitenmensen. Ga erop uit en verken het.”

Behind the scenes

De shots werden gemaakt met een DJI Inspire 2 met X5S en X7 camera, in PRORES 422HQ. Als je het leuk vindt om te zien hoe de video tot stand kwam, bekijk dan ook de behind the scenes-video:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier