Nieuws

Japan voert celstraf in voor ‘dronken dronen’

Wie met een glaasje op een drone bestuurt in Japan kan volgens een onlangs ingevoerde wet tot een jaar celstraf krijgen. Daarnaast kan de rechter een boete tot 300.000 Yen (ca. 2.500 euro) opleggen. Volgens de Japanse minister van transport is het dronken besturen van een drone net zo’n serieus delict als beschonken achter het stuur kruipen.

Dronken of roekeloos vliegen

De nieuwe regelgeving is ingevoerd na een serie incidenten met drones. Niet alleen wordt het in dronken toestand besturen van een drone strafbaar, ook roekeloos vlieggedrag kan leiden tot een bekeuring. De wet geldt voor het besturen van drones die meer wegen dan 200 gram.

Dit moet ongelukken voorkomen zoals in 2017, toen een industriële drone tijdens een robotfestival snoepjes zou uitstrooien over kinderen. De bestuurder van de drone maakte echter een onverwachte manoeuvre waardoor de drone in de menigte belandde, met zes gewonden tot gevolg.

Ook heeft Japan in toenemende mate te maken met toeristen die overal hun drone oplaten, met name in de provincie Kyoto. Mede om die reden heeft de Japanse overheid vliegrestricties ingevoerd boven de Tokyo 2020 Olympische stadions en Amerikaanse legerbases.

Situatie in Nederland

Het met alcohol op besturen van een drone is in Nederland ook verboden, conform artikel 2.11 van de luchtvaartwet. Hierin staat dat het besturen van een luchtvaartuig verboden is op het moment dat de gezagvoerder “met zijn lichamelijke of geestelijke gesteldheid de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar brengt of in gevaar kan brengen”. Deze bepaling betreft ook op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier