Onderzoek

Wetenschappers ontwikkelen stoel waarmee je een drone kunt bedienen

Zou het niet superhandig zijn als je zonder handen een drone kunt bedienen, en in plaats daarvan stuurcommando’s kunt geven door lichaamsbewegingen te maken? In sommige gevallen zou dat best een uitkomst kunnen zijn, dachten een aantal wetenschappers verbonden aan de Simon Fraser University in Canada. Zij ontwikkelden een Flight Chair die je in staat stelt om een drone te besturen door steeds andere zitposities in te nemen.

Interactieve stoel

Op het puntje van je stoel zitten om je drone voorwaarts te laten vliegen, achterover leunen om de drone achterwaarts te laten vliegen, of je stoel naar rechts of links draaien om de vliegrichting aan te passen: dat zijn de elementaire stuurcommando’s die de Flight Chair mogelijk maakt. De vlieghoogte aanpassen gaat met een speciaal voetenbankje.

Een prototype van de Flight Chair bevat diverse gyroscopische bewegingsdetectors en ultrasoonsensoren, die verbonden zijn met een Arduino-microcontroller die de stuursignalen omzet in een voor de drone begrijpelijke stuurcommando’s.

De vlieghoogte regelen gaat met de ‘pedalen’ op dit voetenbankje

Voor hulpverleners

De onderzoekers denken dat hulpverleners wellicht gebaat zouden kunnen zijn bij de vliegstoel. Die kunnen dan in een noodsituatie de drone bedienen zonder dat ze hiervoor hun handen vrij hoeven te maken. De Flight Chair zou bijvoorbeeld ingebouwd kunnen worden in een commandowagen om op die manier de traditionele controller te vervangen.

(bron: Arduino blog)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier