Wetenschappers ontwikkelen supergoedkope dronedetector op basis van Raspberry Pi

Een onderzoeksteam dat verbonden is aan de Duke University in de Amerikaanse staat North Carolina is erin geslaagd om een akoestische dronedetector te ontwikkelen die minder kost dan 1.000 dollar. Het hart van het systeem wordt gevormd door de populaire Raspberry Pi minicomputer. De detector moet voorkomen dat smokkelwaar met behulp van drones gevangenissen wordt binnengebracht.

Smokkeldrones

Wereldwijd vormt het gebruik van drones om drugs, smartphones en andere goederen over de muren van detentiecentra te smokkelen een groeiend probleem. Zo ook in North Carolina. “Het komt gelukkig sporadisch voor, maar iedere poging is er één teveel”, aldus beveiligingshoofd Loris Sutton.

Maar mogelijk brengt een onderzoeksproject van de Duke University in samenwerking met de North Carolina Department of Public Safety hier verandering in. Daar werkt voormalig gevechtsvlieger en expert in mens-computer interfaces Mary Cummings namelijk aan een eenvoudige doch mogelijk zeer effectieve methode om drones te detecteren.

Gezoem

Het hart van haar systeem wordt gevormd door een minicomputer die je voor een paar tientjes kunt aanschaffen: de Raspberry Pi. Op deze computer word een multidirectionele microfoon aangesloten, die het kenmerkende zoemgeluid van de propellers oppikt. Dankzij speciale algoritmen al het andere omgevingsgeluid weggefilterd. Via een gebruiksvriendelijk app krijgen bewakers vervolgens te zien hoe ver en waar de drone zich ongeveer bevindt.

De eerste versie van het systeem is Prison Reconnaissance Information System (PRIS) gedoopt. De totale kosten van het systeem – Raspberry Pi, microfoon en een smartphone – bedragen nog geen 1.000 dollar. Dat is een fractie van wat commerciële drone-detectiesystemen moeten kosten.

Het hart van het systeem wordt gevormd door een Raspberry Pi minicomputer

Vals alarm

Voor een eerste test werd de detector geplaatst op het dak van een afgelegen penitentiaire inrichting. Alhoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er nog wel wat werk aan de winkel: “We kregen een paar keer vals alarm. Niet alleen helikopters, maar ook grasmaaiers zorgden een paar keer voor een abusievelijke melding van een drone.”

Een test bij een vliegveld pakte ook positief uit. “We waren goed in staat om het geluid van vliegtuigen weg te filteren. Alleen taxiënde vliegtuigen vormen nog een probleem voor het systeem. Maar die kom je in de buurt van de meeste gevangenissen gelukkig niet zo snel tegen.”

Vervolg

Het systeem wordt eind juni gepresenteerd tijden het American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) AVIATION Forum, een toonaangevende conferentie op het gebied van luchtvaart. Na een uitgebreide serie testen in de zomer wil het team het product eind 2019 op de markt gaan brengen.

(bron: WRAL Tech Wire)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier