Drone helpt Skoda met voorraadinventarisatie

De Tsjechische autofabrikant Skoda test momenteel een autonoom opererende drone die containers die op een opslagterrein staan kan herkennen en tellen. Het doel is om het productieproces efficiënter te laten verlopen, door het logistieke proces rondom de fabriek te optimaliseren. De drone vliegt geheel autonoom en staat in contact met het voorraadsysteem van Skoda.

Laserscanner

De drone waarmee Skoda experimenteert werd ontwikkeld door het eveneens Tsjechische bedrijf Robodrone Industries. Hun hexacopter van het type ‘Kingfisher’ kan een payload van 5 kg vervoeren en is standaard uitgerust met een LIDAR, omdat GPS niet nauwkeurig genoeg is voor de beoogde toepassing. De laserscanner kan zeer nauwkeurig afstanden meten.

Tijdens een eerste testperiode in het voorjaar van 2018 had de drone als missie om lege containers op te sporen en te tellen. Daartoe voerde de drone drie keer per dag een vlucht uit, zonder enig menselijke toezicht. Dankzij een integratie met het IT-systeem van Skoda werd de telling direct verwerkt in het logistieke proces.

Laadstation opzoeken

Op middellange termijn is het de bedoeling dat de drone standaard deel gaat uitmaken van het logistieke proces. Een volgende versie van de drone zal na het uitvoeren van een vlucht zelfstandig een laadstation opzoeken. “Drones hebben de potentie om het logistieke proces te ondersteunen en te versnellen”, aldus een woordvoerder van Skoda.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone helpt Skoda met voorraadinventarisatie

  • Avatar foto
   28 juni 2019 om 09:57
   Permalink

   Het artikel in kwestie stond al even gereed voor publicatie. Momenteel ben ik 2 weken voor een filmklus in Spanje en daarom worden er nu volgens een vooraf ingeprogrammeerd schema wat artikelen geplaatst die wat minder actueel zijn, maar voor de meeste lezers nog steeds nieuwe onderwerpen betreffen. Slordig dat er geen bron is vermeld in het artikel, normaal gesproken wordt er altijd gelinkt naar de bron(nen).

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier