Nieuws

Dronecoria: open source drone voor grootschalige herbebossing

Eén van de gevolgen van de opwarming van de aarde is een toename van het aantal bosbranden wereldwijd. Om ervoor te zorgen dat gebieden die getroffen zijn door brand zo snel mogelijk weer begroeid raken met bomen is de open source drone Dronecoria ontwikkeld, die grote gebieden vanuit de lucht kan inzaaien.

Zaaidrones

Het idee om drones in te zetten voor het inzaaien van bossen is op zich niet nieuw. Begin 2015 kondigde de Amerikaanse startup BioCarbon Engineering al aan te werken aan een drone die specifiek bedoeld was voor het inzaaien van ontboste gebieden. Met de ambitieuze doelstelling om jaarlijks tot wel een miljard bomen te planten.

Maar het ontwikkelen van drones voor herbebossing is niet alleen weggelegd voor commerciële bedrijven, meent het open source-collectief Aeracoop (kort voor ‘Aerial Cooperation’). Het collectief ontwikkelde onder de noemer Dronecoria een uit de kluiten gewassen hexacopter voor Automatic Aerial Restorations. Bijzonder is dat het ontwerp is vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie, zodat iedereen de drone na kan bouwen zonder daarvoor licentiekosten te hoeven betalen.

10 minuten per hectare

Middels lasersnijden en 3D printen is de drone in principe overal ter wereld te maken. Het huidige ontwerp voorziet in een lichtgewicht frame van multiplex, een zesmotorige aandrijving, een Pixhawk flight controller en nog wat onderdelen ten behoeve van positionering, telemetrie, radioverbinding en aandrijving. De totale productiekosten zouden nog geen 2.000 dollar bedragen.

Het ingebouwde zaadreservoir heeft een capaciteit van 8 kg. Middels een servo kan de bezaaiing op afstand worden in- en uitgeschakeld. Volgens de ontwikkelaars kan de drone op de autopilot in 10 minuten één hectare inzaaien. Daarbij worden gemiddeld 5 zaden per vierkante meter verspreid. De vliegsnelheid is dan 5 meter per seconde.

Mapping en taakkaarten

Naast de instructies voor het bouwen van de drone geeft Aeracoop ook aanwijzingen voor het uitvoeren van scans van het in te zaaien gebied (eveneens met behulp van drones) en het programmeren van de zaaidrone op basis van de zelfgemaakte taakkaarten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier