Spaanse luchtmacht neemt dronegebaseerd vliegtuiginspectiesysteem van Airbus in gebruik

De Spaanse luchtmacht gaat als eerste partij ter wereld gebruik maken van een nieuwe drone en augmented reality (AR)-gebaseerde inspectietechnologie van Airbus. Het doel is om de tijd die gaat zitten in onderhoudsinspecties van grote militaire vliegtuigen drastisch te verminderen en de algehele beschikbaarheid van de vloot te vergroten.

Tijd- en kostenefficiënt

De digitale inspectietechnologie zal in eerste instantie worden getest op de A400M-vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht die gestationeerd zijn op Zaragoza Air Base (31st Wing). Later zal de inspectietechnologie ook worden toegepast op andere vliegtuigen, waaronder de C295 en de CN235.

Volgens generaal José Luis Pardo Jario heeft de technologie het potentieel om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan onderhoudstaken voor de vloot. “Niet alleen is het meer tijd- en kostenefficiënt, ook wordt het vliegtuigonderhoudspersoneel meegenomen in een nieuw digitaal tijdperk waar iedereen de vruchten van kan plukken.”

Van dagen naar uren

De basis van het inspectiesysteem wordt gevormd door drones die uitgerust zijn met sensoren en high-definition camera’s. Daarmee wordt het scannen van een vliegtuig dat een onderhoudsinspectie ondergaat een kwestie van uren in plaats van dagen. Airbus demonstreerde in 2016 al een eerste versie van het systeem, en in 2018 volgde een test met een autonome inspectiedrone.

Middels een beveiligde verbinding worden de gegenereerde gegevens direct weergegeven op tablets en augmented reality-brillen, zodat medewerkers snel onderhoudsprocedures en corrigerende acties kunnen identificeren en toepassen. Ondertussen worden alle inspectie- en onderhoudswerkzaamheden formeel en volledig vastgelegd in het onderhoudslogboek. Hierdoor kan niet alleen de doorlooptijd verkort worden, ook helpt de technologie bij vroegtijdige detectie van defecten en kan de luchtwaardigheid na onderhoud gegarandeerd worden.

Finetunen

José Antonio Urbano Torres, R&D hoofdingenieur bij Airbus: “Innovatie maakt deel uit van ons DNA. Airbus investeert aanzienlijke middelen in de ontwikkeling van nieuwe processen, producten en diensten om aan de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten te voldoen. We willen de Spaanse luchtmacht graag bedanken voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van dit systeem, dat een revolutie teweeg kan brengen in het onderhoud van militaire vliegtuigen.”

De tests met de Spaanse luchtmacht A400M stellen Airbus in staat om de werking van het systeem in de praktijk te finetunen. Niet alleen moet de drone veilig autonoom rond het vliegtuig kunnen vliegen, waardoor het gebruik van steigers en apparatuur die het vliegtuig kunnen beschadigen wordt vermeden, ook moeten de terabytes aan afbeeldingen en gegevens eerst door een deep learning systeem verwerkt om zodoende om het detectiesysteem voor defecten te trainen.

(bron: Unmanned Systems News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier