Nieuws

DJI haalt uit naar BBC vanwege negatieve drone-documentaire

Dronemaker DJI is zacht gezegd ‘not amused’ over een documentaire over drones die de Britse publieke zender BBC Two onlangs uitzond. In het programma Britain’s Next Air Disaster? Drones is volgens DJI een veel te negatief beeld geschetst van drones. Het bedrijf heeft een open brief gepubliceerd waarin de onvrede kenbaar wordt gemaakt en dient een klacht in bij de omroep.

Risico’s voor de luchtvaart

Het programma in kwestie betreft een recente aflevering van het tv-programma Horizon, waarin wetenschappelijke onderwerpen op een laagdrempelige manier worden uitgelegd. Op 1 juli stond het programma in het teken van drones. Maar dan vooral de negatieve aspecten van drones, waaronder de vermeende risico’s voor de reguliere luchtvaart, zoals wel blijkt uit de titel van de aflevering: Britain’s Next Air Disaster? Drones.

In de aflevering, waarbij de presentatie in handen is van voormalig marinier en scherpschutter Aldo Kane, wordt al snel aandacht besteed aan het Gatwick-incident en de andere gevallen waarbij vliegvelden tijdelijk werden stilgelegd als gevolg van drone-meldingen. Om een idee te krijgen van de schade die een drone zou kunnen veroorzaken aan een vliegtuig worden de overblijfselen van een aan stukken geslagen Phantom op een vliegtuigvleugel afgevuurd. Hoewel de test niet bepaald wetenschappelijk wordt uitgevoerd concludeert de presentator dat de gevolgen ‘catastrofaal’ zouden zijn.

Geofencing omzeilen en aanslagen plegen

Ook gaat de presentator in op de werking van geofencing, en legt uit hoe deze technologie eenvoudig omzeild kan worden, bijvoorbeeld door een drone te hacken of zelf een drone te bouwen. Vervolgens laat Kane zien hoe moeilijk het is om een drone uit de lucht te schieten. Daarna praat de presentator de kijker bij over andere counter-UAS technieken, zoals jammers en anti-drone lasers.

Ook komt het gebruik van drones voorzien van explosieven aan bod, als ultieme manier om een aanslag te plegen. Specifiek wordt hierbij het gebruik van racedrones genoemd. De presentator ziet al helemaal voor zich hoe een racedrone voorzien van een klein explosief gebruikt zou kunnen worden om op kilometers afstand met hoge precisie een doel te treffen.

Kritiek

Direct na de uitzending regende het klachten van dronevliegers op sociale media, die vinden dat het programma aan stemmingmakerij doet, waarbij drones in een negatief daglicht worden gezet, zonder dat er veel aandacht is voor de positieve toepassingen van drones. Met als gevolg dat ook legitieme dronevliegers in het verdomhoekje terecht komen, als gevolg van de steeds negatiever wordende publieke opinie.

Dronemaker DJI sluit zich bij die kritiek aan. In een furieuze open brief laat DJI weten teleurgesteld te zijn in het feit dat de BBC op een negatieve manier aandacht besteedt aan drones en in een programma van een uur slechts een minuut de positieve toepassingen van drones noemt. “Alleen al het feit dat de presentatie in handen is van een ex-marinier zorgt voor een negatieve bias”, aldus woordvoerder Barbara Stelzner.

Sensatiebelust

DJI is ook boos vanwege het feit dat de dronemaker weliswaar werd gevraagd om input te leveren voor het programma, maar dat daar verder niets mee is gedaan. “Het lijkt erop dat de BBC uiteindelijk ervoor heeft gekozen om de kijkcijfers op te krikken door te focussen op sensationele en riskante scenario’s die echter niet heel waarschijnlijk zijn, zonder daarbij de maatregelen te noemen die de drone-industrie heeft genomen om de genoemde risico’s te beperken.”

Niet alleen de makers van het programma Horizon treft blaam, vindt DJI. Ook het BBC-programma Panorama deed met de aflevering The Gatwick Drone Attack, die in april werd uitgezonden, niet bepaald een positieve duit in het zakje. “De BBC is een publieke omroep die naar eigen zeggen als taak heeft om te informeren en te vermaken. We geloven dat beide programma’s de kijkers niet bepaald op een gebalanceerde en onafhankelijke manier hebben geïnformeerd over drones.”

Reactie van de BBC

Inmiddels heeft de BBC laten weten achter de inhoud van de programma’s te staan. “In de nasleep van het Gatwick-incident en de publieke belangstelling voor het onderwerp vinden we dat de manier waarop er in Horizon aandacht is besteed aan de technologie achter drones en de veiligheid van het Britse luchtruim gerechtvaardigd, eerlijk en onafhankelijk is.”

Ook zou er volgens de BBC voldoende aandacht zijn geweest voor de positieve toepassingen van drones. “In de uitzending wordt niet gesteld dat drones an sich gevaarlijk zijn, maar dat zel wel een gevaar vormen als de technologie door kwaadwillenden wordt toegepast. De BBC is zich goed bewust van de voordelen van drones als deze op een verantwoorde wijze worden ingezet.”

Formele klachten

DJI laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels een formele klacht ingediend bij de omroep. Ook diverse gebruikersgroepen, waaronder FPV UK en de professionele belangenvereniging ARPAS UK, hebben inmiddels klachten ingediend bij de BBC.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier