Parijse politiedrones aangevallen door meeuwen

Het droneteam van de politie in Parijs heeft de afgelopen weken te kampen gekregen met een verstorende factor uit onverwachte hoek, in de vorm van meeuwen die de onbemande toestellen aanvallen. Volgens de Franse krant Le Parisien gaat het inmiddels om een tiental incidenten waarbij de drones werden aangevallen. Er zijn nog geen drones beschadigd geraakt.

Broedseizoen

Dat meeuwen zeer agressief kunnen reageren op drones is menig dronevlieger die wel eens aan de kust heeft gevlogen inmiddels wel bekend. Maar ook in steden kunnen de beesten een bedreiging vormen voor drones, zeker in het broedseizoen. Zo ondervond ook de politie in Parijs al meerdere keren tijdens de inzet van hun onbemande luchtvaartuigen.

Het meest recente voorval vond plaats tijdens een demonstratie van de gele hesjes, eind juni. Een drone vloog boven de betogers toen een een paar meeuwen het toestel aanvielen. De dronepiloot kon het toestel tijdig aan de grond zetten, maar het had niet veel gescheeld of de drone was ter aarde gestort als gevolg van de confrontatie met de gevederde vijand.

Volgens Frédéric Malher van de lokale vogelbescherming is het niet toevallig dat de meeuwen juist nu de aanval inzetten op drones. “Meeuwen zien de drones aan voor roofdieren en proberen hun territorium en hun eieren te beschermen tegen ongewenste indringers.”

Vooral rond de Seine stikt het van de meeuwen, die hun nesten bouwen op terrassen en daken van gebouwen. Maar ook andere vogels willen nog wel eens een aanval uitvoeren richting de politiedrones, waaronder een zwerm ‘niet-geïdentificeerde vogels’ – waarschijnlijk kraaien.

Ultrasoon geluid

De politie denkt nu na over methoden om aanvallen door meeuwen te voorkomen. Eén van de mogelijke oplossing is de inzet van een drone met een ultrasoon geluidsbron aan boord. De hoop is dat dit geluid irritatie opwekt bij meeuwen en ze op die manier weghoudt bij de toestellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier