Brandweer Twente test snuffeldrone die schadelijke gassen kan detecteren

Het brandweerkorps van Twente heeft afgelopen maandag een test uitgevoerd met een ‘snuffeldrone’ die in staat is om schadelijke stoffen zoals chloorgas en kooldioxide te detecteren. Niet alleen kan de drone gebruikt worden om bij brand en andere calamiteiten de luchtkwaliteit te bewaken, ook kan de drone ingezet worden om bewijs te verzamelen bij de vondst van drugsafval.

Detecteren en monsters nemen

De drone werd in samenspraak met Brandweer Twente ontwikkeld door hogeschool Saxion en Robor Electronics in Bentelo. Ook het RIVM was betrokken bij het project. Een prototype van de drone beschikt zowel over gasmeetbuisjes die verschillende gassen kunnen detecteren als plastic zakjes waarin luchtmonsters kunnen worden bewaard. Dat laatste is van belang voor de bewijsvoering achteraf.

Volgens Ymko Attema van het Kenniscentrum Brandweer Twente was het nog een hele uitdaging om het sensorpakket de lucht in te krijgen. “We hebben de afgelopen drie jaar gekeken wat nu de gevaarlijke stoffen zijn die we willen meten. Er waren allemaal wel losse sensoren beschikbaar, maar dat zou betekenen dat je met een heel groot pakket iets moet gaan meten. We hebben ervoor gekozen om het robuust te maken, om het snel te maken, en ook zo compact dat het onder een drone kan.”

20 verschillende gassen

De gasmeetbuisjes kunnen in totaal 20 verschillende gassen detecteren, waaronder ammoniak, stikstofoxide, waterstofcyanide, zwaveldioxide, aceton, zoutzuur, chloorgas en kooldioxide. Daarnaast heeft de drone ook een tweetal camera’s aan boord: een RGB-camera voor het maken van daglichtopnamen en een warmtebeeldcamera voor het maken van opnamen in het infraroodspectrum.

“Doordat de drone midden in een rookwolk gepositioneerd kan worden zijn de metingen veel sneller uit te voeren dan mogelijk is met een meetstation op de grond. Daardoor kunnen er ook sneller maatregelen genomen worden. Dat is niet alleen van belang voor de first responders, maar ook voor de burgerbevolking in de buurt”, aldus Jaap Knotter van Saxion.

Demonstratie

Tijdens een demonstratie van de drone op de Twente Safety Campus werden twee scenario’s gedemonstreerd: een woningbrand en de vondst van vaten uit een drugslab. In beide gevallen moest de drone controleren of er giftige stoffen vrijkwamen.

De proefvlucht werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de brandweer uit Duisburg en de brandweerregio’s Limburg-Zuid en West-Brabant. Ook de bedrijfsbrandweer van de Chemelot Chemie Campus in Geleen was getuige van de demonstratie.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de snuffeldrone heeft ruim 3,5 ton gekost. Hightech-innovator Novel-T gaat de initiatiefnemers helpen om de drone commercieel te vermarkten. Het is de bedoeling dat de snuffeldrone uiteindelijk beschikbaar komt voor alle brandweerregio’s in Nederland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier