Pro

Proef met rioolinspectie door drone succesvol verlopen

In Arnhem is onlangs voor het eerst een riool geïnspecteerd met behulp van een bolvormige inspectiedrone. Doel van de proef was om te zien in hoeverre een drone ingezet kan worden om beelden te maken van de binnenzijde van rioolbuizen, om op die manier scheuren of lekkages op te sporen. Tot op heden gebeurt dat met een op afstand bestuurde rioolinspectiecamera die op een onderstel op wielen het riool in wordt gereden.

Goede beeldkwaliteit

De proef was een initiatief van Van der Velden Rioleringsbeheer en werd uitgevoerd door Skytools. De drone waarmee gevlogen werd betrof de Elios 2 van het Zwitserse bedrijf Flyability. Dat is een bolvormige inspectiedrone die speciaal werd ontwikkeld voor het vliegen in afgesloten ruimten of moeilijk bereikbare locaties.

Voor de experimentele vlucht werd gekozen voor het moerriool, het grootste riool in Arnhem. Tijdens de test legde de drone enkele tientallen meters onder de grond af. Daarbij werd het beeld live gestreamd naar de inspecteurs. Die waren zeer te spreken over de beeldkwaliteit. Ter ondersteuning van het radiocontact met de drone werd een speciale range extender ingezet, die in de rioolbuis werd gehangen.

‘Best spannend’

Volgens dronepiloot Ruben de Lange van Skytools was het best spannend om met een drone door een riool te vliegen. “Het is vooral oppassen geblazen voor straaltjes water die uit gaten van boven kunnen komen. Daarom is het idee om dergelijke inspecties in de toekomst ’s avonds uit te voeren, als iedereen gegeten en gedoucht heeft. Verder moet je rekening houden met tocht: er staat altijd wel wat wind in de rioolbuizen.”

Het grote voordeel van de drone is dat deze niet noodzakelijk dezelfde weg terug hoeft af te leggen. De drone kan in het ene mangat onder de grond worden gelaten om vervolgens door een ander mangat naar buiten te komen. De rijdende rioolinspectiecamera moet vanwege de kabel die eraan vastzit altijd terugkeren naar de startlocatie.

Afstand meten

Doordat de Elios drone voorzien is van meerdere sensoren kan deze automatisch zijn positie behouden en botsingen met de rioolwand voorkomen. Een nadeel is wel dat het nog niet mogelijk is om de afgelegde afstand te meten.

“Bij het karretje wordt simpelweg het aantal omwentelingen van de wielen geteld. We gaan nog in overleg met Flyability om te kijken wat er met de drone mogelijk is qua afstandmeting onder de grond”, aldus De Lange.

Moerriool

Het moederriool ofwel ‘moerriool’ is de oudste en grootste waterafvoer van Arnhem, en voert zo’n 70 procent het afvalwater af van Arnhem-Noord.

De gemetselde constructie dateert uit 1860 en is opmerkelijk ruim gedimensioneerd. Het riool is 1.150 meter lang en heeft een diameter van 2,30 meter. Het meer dan 150 jaar oude riool wordt binnenkort gerenoveerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier