Nieuws

Gedragscode voor dronevliegers in Waddengebied doet beroep op gezond verstand

Om bestuurders van drones bewust te maken van de bijzondere waarden van het werelderfgoed Waddenzee is een digitale flyer gepubliceerd met daarin een gedragscode voor dronevliegers. De code doet een appèl op de eigen verantwoordelijkheid van dronepiloten. En geeft summier tekst en uitleg over wat wel en niet kan bij het Wad. De kern is: Respecteer de unieke natuur door voldoende afstand te houden van vogels en zeehonden. En respecteer de rust, beleving en privacy van anderen.

Bewustwording

Het initiatief voor de gedragscode werd genomen door het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Directe aanleiding was het verzoek vanuit beheerders van het Waddengebied om iets te doen op het gebied van bewustwording bij dronevliegers. De wens was om nog voor de zomervakantie met een gedragscode te komen, die in de vorm van een digitale flyer verspreid zou kunnen worden onder dronepiloten.

Volgens Michiel Firet van Programma naar een Rijke Waddenzee is er vooral vraag naar meer duidelijkheid. Dat bleek ook uit een eenmalige workshop met dronevliegers, beheerders en overheden. “Er is nooit integraal gecommuniceerd over de verschillende soorten regelgeving waar je als dronevliegers mee te maken krijgt. Dat leidt tot allerlei gedoe.”

Gezond verstand

Firet begrijpt goed dat er mensen zijn die graag met een drone vliegen in het Waddengebied. “Het Waddengebied spreekt tot de verbeelding. Veel mensen voelen zich met dit kwetsbare en dynamische gebied verbonden. Het aantal dronevliegers is de laatste jaren toegenomen. Het levert prachtige beelden op. In het Waddengebied mag je niet overal met drones vliegen. Maar je zou het, gezien de kwetsbare waarden, ook niet overal moeten willen.”

Ook de initiatiefnemers van de gedragscode moeten concluderen dat de regelgeving ‘best ingewikkeld’ is. “Maar met goede voorbereiding en gezond verstand kom je ver. Deze gedragscode helpt door te informeren. Hij is bedoeld voor alle dronevliegers. Aan de gedragscode kunnen geen rechten worden ontleend; het doet een appèl op gezond verstand en hoe je als dronevlieger rekening kunt houden met je omgeving.”

Vier gedragsregels

Vlieg diervriendelijk, Vlieg natuurbewust, Vlieg sociaal, Vlieg veilig; dit zijn de vier gedragsregels van de gedragscode. In de flyer zijn ze allemaal voorzien van tips en aanbevelingen. Deze gedragsregels zijn tot stand gekomen in een dialoog met dronevliegers, Dronewatch, beheerders, natuurorganisaties en overheden.

Firet: “De regelgeving rond dronevliegen is best ingewikkeld en niet eenduidig. Deze flyer lost dat niet op. In de flyer is als extra service een kaartje opgenomen met verwijzing naar de regelgeving. En met het advies je goed ter plekke te informeren, via de Overzichtskaart vliegen met drones, de beheerplannen Natura 2000 en actuele natuurinformatie.”

Tot juni 2020

De gedragscode voor dronevliegers in het Waddengebied geldt tot juni 2020. Dan gaat de Europese regelgeving veranderen en dat heeft mogelijk consequenties voor een deel van de inhoud van de flyer.

Volgens Firet zou het goed zijn als de dronecommunity actief de handen ineen slaat in de aanloop van de invoering van de Europese regelgeving voor drones. “Mijn bescheiden advies zou zijn om met alle betrokkenen tot werkbare inhoudelijke, gebiedsgerichte afspraken te komen, en dat door te vertalen naar uitwerking van de EU-regelgeving. Er zijn kwetsbare natuurplekken die nu tot conflicten leiden. Los die samen actief op, want het alternatief is generieke regelgeving en nog meer verboden.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier