Achtergrond

Drone mee op vakantie? Hier moet je aan denken

De zomervakantie staat voor de deur en ongetwijfeld nemen veel Nederlanders dit jaar een drone mee op vakantie, misschien wel voor het eerst. Maar voordat je je drone inpakt doe je er goed aan om je even in te lezen in de regels voor het gebruik van drones in het land van bestemming. Ga je met het vliegtuig? Check dan ook even wat de vliegmaatschappij zegt over het vervoer van drones.

Regelgeving checken

Bijna ieder land heeft tegenwoordig wel regels voor het vliegen met drones. Zelfs binnen de Europese Unie verschillen de regels per land, alhoewel daar op 1 juli 2020 verandering in komt: dan wordt er namelijk Europese drone-regelgeving ingevoerd. Tot die tijd doe je er verstandig aan om even de regels te checken in het land van bestemming. Dat kan onder andere via Droneopreis. Hoe de regels zijn voor Duitsland, Spanje, België en Frankrijk lees je hier.

Meestal moet je je drone altijd in het zicht houden, mag je niet hoger vliegen dan 120 meter ten opzichte van de grond (let hierop als je vanaf een berg opstijgt!), mag je niet boven bebouwing, mensen en wegen vliegen en moet je een paar kilometer afstand houden van vliegvelden. In sommige landen moet je verder voorzichtig zijn als je in de buurt bent van gevoelige infrastructuur, zoals gevangenissen, militaire complexen en kerncentrales.

Helaas kom je bij toeristische hotspots en natuurgebieden steeds vaker dit soort verbodsbordjes tegen

No drone

Helaas zijn er ook landen waar dronevliegen absoluut uit den boze is. De kans bestaat dat je drone bij de douane geconfisqueerd wordt of dat je een flinke boete of zelfs celstraf krijgt als je het toch waagt om je drone op te laten stijgen. Dit betreft vooral landen in het Midden-Oosten (waaronder Marokko) en een paar Aziatische landen.

Bij toeristische hotspots moet je tegenwoordig ook steeds vaker je drone in je tas laten zitten. Daarbij gaat het niet alleen om de privacy en veiligheid van andere bezoekers: vaak zijn er bijvoorbeeld helikopterbedrijven die rondvluchten organiseren over de betreffende locatie, en die zitten absoluut niet op drones van toeristen te wachten.

Drone mee in het vliegtuig

Ga je met het vliegtuig naar het land van bestemming? Check dan vooraf bij de betreffende vliegmaatschappij wat de eisen zijn ten aanzien van het in het vliegtuig meenemen van drones en de bijbehorende Lipo accu’s. Meestal moeten de accu’s mee in de handbagage. Voor de zekerheid zorg je ervoor dat de accu’s niet helemaal zijn opgeladen en kun je het beste de accupolen even afplakken met tape.

Het is aan te raden om ook je drone mee te nemen in de handbagage. Zorg dus voor een stevige koffer of backpack waar je je apparatuur in kunt vervoeren. Tegenwoordig is er een uitgebreid aanbod van backpacks die speciaal ontwikkeld zijn voor het vervoeren van drones en de nodige accessoires. Check onder andere deze reviews.

Drone updaten

Heb je je drone al even niet gebruikt? Zet het toestel thuis dan even aan en zorg ervoor dat je smartphone of tablet verbonden is met internet. De meeste drones checken automatisch online of er een nieuwe firmware-update voorhanden is. Die zijn meestal honderden megabytes groot, dus die installeer je liever thuis via de wifi dan op vakantie via je mobiele databundel…

De nieuwste drones halen ook automatisch de meest recente kaart met nofly-zones binnen, zodat de drone je waarschuwt als je te dicht bij een vliegveld wilt opstijgen. Maar vertrouw nooit blindelings op deze zogenaamde geofencing en zorg dat je zelf ook weet waar je wel of niet mag vliegen. Een handige app om te checken of er vliegrestricties gelden op de locatie waar je je bevindt is AirMap for Drones, beschikbaar voor iOS en Android.

Fotograferen en filmen

Wie zich goed heeft ingelezen in de regelgeving en ook voor de rest alles goed heeft geregeld kan de prachtigste beelden maken met een drone. Hoe dat moet, lees je in de boeken Dronefotografie en Dronevideo’s maken van Wiebe de Jager.

Check tot slot of eventuele schade of letsel die je veroorzaakt met je drone wordt gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering (hint: je bent alleen verzekerd als je je aan de regels houdt). En kijk dan meteen even na of diefstal of schade aan je drone meeverzekerd is met je reisverzekering.

(dit artikel verscheen eerder op Computer Creatief)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier