FAQPro

Hoe gaat het overschrijven van een tweedehands PH-geregistreerde drone in zijn werk?

Totdat er als gevolg van de Europese regelgeving voor drones een nieuw online droneregistratiesysteem is geopend, heb je als professionele drone-operator te maken met de verplichting om je drones in te schrijven in het Nederlandse luchtvaartuigregister. Voor een nieuw toestel moet er een nieuw PH-nummer worden aangevraagd, maar het is ook mogelijk om een tweedehands drone die al een PH-registratie heeft over te schrijven. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

Registratieplicht

Wie professioneel met een drone wil gaan vliegen, dient anno 2019 aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je in het geval van ROC-light kunnen aantonen over enige theoriekennis te beschikken (tenzij je wilt gaan vliegen met een drone die minder dan 1 kg weegt), dien je je drone te verzekeren en moet er op de drone een PH-nummer zijn aangebracht, inclusief contactgegevens van de eigenaar. Ook drones van houders van het volledige ROC moeten een PH-nummer hebben.

Deze PH-nummers worden verstrekt door de Inspectie Leefomgeving en Transport, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij aanschaf van een nieuwe drone (of een niet-geregistreerde tweedehands drone) dien je een ‘Aanvraag Bewijs van Inschrijving’ in te vullen, en geef je aan dat het om een ‘Afgifte BvI’ gaat. In het geval van een tweedehands drone die al een PH-nummer heeft is de procedure echter net iets anders.

Overdracht luchtvaartuig

Bij overdracht van een tweedehands drone met PH-registratie moeten zowel de verkopende partij als de kopende partij actie ondernemen. De verkoper dient het formulier ‘Melding overdracht luchtvaartuig’ in te vullen. Hierop wordt aangegeven wie de nieuwe eigenaar van de drone is en om welke drone / PH-registratie het gaat. Samen met de datum van overdracht en de handtekening van de verkoper moet dit formulier naar de ILT worden verzonden.

De kopende partij dient het ‘Aanvraag Bewijs van Inschrijving’ in te vullen. Daarop moet dan aangegeven worden dat het om een ‘Wijziging tenaamstelling’ gaat. Samen met de gegevens van de drone (denk aan fabrikant, serienummer, huidig inschrijvingskenmerk, en bouwjaar) dienen op dit formulier de adres- en contactgegevens van de nieuwe eigenaar opgegeven te worden, alsook een handtekening van de koper.

Nieuwe brandplaatjes en verzekering

Intussen dient de kopende partij ook zorg te dragen voor het bestellen van twee nieuwe brandplaatjes, met daarop het (gelijkgebleven) PH-nummer en de nieuwe contactgegevens. Formeel moet het brandplaatje zowel op de drone zelf als op het grondstation (de controller) worden aangebracht.

Na ontvangst van de papieren van zowel de vorige als de nieuwe eigenaar/houder en een foto waarop het nieuwe brandplaatje zichtbaar is op het toestel zal de ILT een factuur sturen aan de nieuwe eigenaar van de drone, ter hoogte van 77 euro.

Uiteraard dient de koper van de drone ook zorg te dragen voor verzekeren van de drone: het dient daarbij te gaan om een zakelijke WA-verzekering voor drones (zie ook ons overzicht van verzekeraars). Pas na ontvangst van het BvI door de kopende partij – waar een paar weken overheen kan gaan – mag er zakelijk met de drone worden gevlogen.

Europese regelgeving

Aan deze hele situatie komt een einde zodra de Europese regelgeving voor drones in werking treedt, op 1 juli 2020. Op dat moment zullen namelijk alle drones boven de 250 gram geregistreerd moeten worden, ook drones van particulieren. Dat zal echter niet meer via het luchtvaartuigregister gaan.

Er komt naar verwachting een nieuw online droneregister, waarin op termijn ook alle PH-geregistreerde drones opgenomen zullen worden. Hoe dit proces in de praktijk gaat uitpakken en per wanneer de huidige PH-registraties komen te vervallen is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Hoe gaat het overschrijven van een tweedehands PH-geregistreerde drone in zijn werk?

  • Duidelijke uitleg! En als je dat allemaal hebt ingeleverd is het aan ILenT, en moet je wachten. Soms kan dit wat langer duren dan je had gewild.

    Gelukkig ging het allemaal erg snel bij mij, binnen een week was alles geregeld!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier