Productnieuws

DJI kondigt Ronin-SC aan: lichtere, kleinere, veelzijdigere gimbal voor het mirrorless tijdperk

Wederom productnieuws van DJI. En, zoals we onderhand gewend zijn, wederom betreft het geen drone. Maar wel een tool die filmmakers zal interesseren: de Ronin-SC, een lichtere, kleinere en veelzijdigere variant van de Ronin-S. De nieuwe gimbal is speciaal bedoeld voor lichtgewicht systeemcamera’s en mirrorless camera’s. Nieuw is de mogelijkheid om met ActiveTrack personen of andere onderwerpen te volgen.

Superstabiele shots

Verwend als we zijn door de superstabiele shots die drones afleveren, eisen we als filmmakers ook steeds meer van de apparatuur die we op de grond gebruiken. Niet alleen moeten grondbeelden eigenlijk ook supersmooth uit de cameras rollen, als het even kan willen we ook nog allerlei creatieve effecten en moves toevoegen aan onze shots.

DJI kwam eerder aan die wens tegemoet met de Ronin-serie stabilizers, waarvan de Ronin-S het laatste model was. Maar wie wel eens een ochtend of een middag met de Ronin-S heeft rondgelopen weet dat je best een krachtpatser moet zijn om dat vol te houden, zeker als je ook nog eens een camera met wat toeters en bellen op de gimbal zet. Eigenlijk is de Ronin-S plus camera niet met één arm te tillen, maar werd wel zo aangeprezen.

Kleiner en lichter

De trend is echter dat filmcamera’s steeds kleiner en lichter worden. Tegenwoordig zijn systeem- en mirrorless camera’s min of meer de norm in videoland, zelfs als het gaat om camera’s met full frame sensoren. Die wegen met lens en al vaak nog geen kilo. Hoe relaxed zou het dan zijn als je een gimbal had die niet al teveel gewicht zou toevoegen aan het geheel, maar toch goede prestaties biedt op het gebied van stabilisatie en liefst ook nog andere features biedt.

Aan die wens komt DJI tegemoet met de Ronin-SC. De stabilisator is conceptueel gelijk aan de Ronin-S, maar dan maar liefst 40% lichter: namelijk 1,1 kg. Ook is de stabiliser een stuk kleiner en bovendien sneller gebruiksklaar te maken. Desondanks kan de Ronin-SC overweg met camera’s die tot 1,87 kg wegen en kun je tot 11 uur werken op een acculading. De ideale kleine broer van de Ronin-S dus, deze keer wél met één arm te gebruiken.

Creatieve mogelijkheden

Net als de Ronin-S beschikt ook de Ronin-SC over een joystick voor het maken van cameramoves en een mode switch, waarmee je snel van programma wisselt. Via de Ronin app kun je drie gebruiksprofielen aanmaken. Supertof is de mogelijkheid om de stabilizer te pairen met je smartphone. Dan kun je onder andere gebruik maken van ActiveTrack, waarbij de camera automatisch op een persoon of onderwerp gericht blijft.

Andere creatieve features betreffen de mogelijkheid om de Ronin-SC op afstand (via Bluetooth) te bedienen, timelapses en motionlapses te maken, en de mogelijkheid om automatisch panoramafoto’s te maken. Leuk is Force Mobile, waarbij de gimbal de bewegingen die je met je smartphone maakt imiteert. Dat opent de weg naar hele nieuwe immersieve manieren van filmmaken.

Prijs en beschikbaarheid

De basisuitvoering van de Ronin-SC kost € 359,- en is te bestellen via de DJI Store. Verzending naar Nederland is gratis en de levertijd bedraagt enkele werkdagen. Wie ook meteen het Focus Wheel erbij wil hebben betaalt 100 euro meer voor de Ronin-SC Pro Combo. Dan krijg je ook een externe focus motor en een remote start/stop splitter.

Bestel de Ronin-SC bij DJI

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier