Productnieuws

Moment Air anamorphische lens voor Mavic 2 geeft cinematische beeldverhouding

Interessant nieuws voor filmmakers die het uiterste uit hun drone willen halen. Het Amerikaanse bedrijf Moment heeft namelijk concrete plannen om een anamorphische opzetlens voor de Mavic 2 op de markt te brengen, voor zowel de Pro als Zoom. De accessoire stelt je in staat om panoramische filmopnamen te maken die je video’s een cinematische look meegeven. Via de Moment Air crowdfundcampagne kun je intekenen op de lens en eventueel op bijpassende filters.

Eerste anamorphische lens voor drones

Moment is vooral bekend van de opzetlenzen, filters, accessoires en film apps voor smartphones. Het bedrijf ziet daarnaast interessante kansen in de ontluikende dronesector. Met Moment Air wil het bedrijf deze markt voor het eerst betreden. De set bestaat in zijn meest complete uitvoering uit een anamorphische opzetlens, een setje bijpassende ND-filters en polarizers, en een speciaal hoesje voor je smartphone.

Volgens Moment is het voor het eerst dat er een anamorphische lens voor drones op de markt komt. Een anamorphische lens bevat speciaal geslepen optiek die ervoor zorgt dat het opgenomen beeld op het horizontale vlak met 33% gecomprimeerd wordt. Daardoor kun je beeld opnemen in de 2.40:1 Cinemascope verhouding, in plaats van de standaard 16:9 widescreen. Met andere woorden: je kunt aerial shots maken in het bekende bioscoopformaat.

Volle resolutie

Het voordeel is dat je de panoramische beelden in de volle 4K resolutie die de Mavic 2 Pro en Zoom bieden kunt vastleggen. Er wordt dus geen beeldinformatie weggegooid. Het nadeel is dat je de opgenomen beelden niet zonder meer kunt afspelen. Tijdens de montage moet het beeld als het ware gedecomprimeerd worden, zodat de beelden in hun volle glorie bekeken kunnen worden. Het gevolg is uiteraard wel dat je boven en onder in beeld zwarte balken te zien krijgt als de video wordt afgespeeld in een 16:9 player.

Voor filmmakers die zweren bij de cinematische beeldverhouding van 2.40:1 is Moment Air dus goed nieuws. Een belangrijk gegeven is dat Moment de opzetlens meteen voorziet van de accessoires die iedere filmmaker standaard in zijn of haar tas zou moeten hebben zitten, namelijk ND-filters. Hiermee kan de sluitertijd binnen de perken worden gehouden bij overvloedig licht. Zeker bij de Mavic 2 Zoom – die geen regelbaar diafragma heeft – is dat geen overbodige luxe, maar ook bij de Mavic 2 Pro wil je liefst niet dat het diafragma teveel ‘geknepen’ moet worden.

Lens flares

Een aanvullend voordeel van de opzetlens is dat deze volgens de fabrikant ook mooie horizontale lens flares geeft bij invallend zonlicht. Het gebruik van hoogwaardig materiaal en uitgekiende slijptechnieken moet ervoor zorgen dat er geen chromatische aberratie optreedt.

Om ervoor te zorgen dat de gimbal van de drone niet teveel belast wordt heeft Moment ook een Lock and Balance Mounting System ontwikkeld. Dit voorziet in een contragewicht aan de achterzijde van de camera, zonder de gimbal in de rotatievrijheid te beperken.

Tot slot lijkt Moment ook de concurrentie aan te gaan met PolarPro en PGYTech. Naast de anamorphische lens en bijpassende ND-filters komt het bedrijf namelijk ook met ‘Airlight’ Drone Filters, ook voor Mavic 2 Zoom en Pro. Deze ND-filters en polarizers zouden de lichtste in hun soort moeten worden en eveneens hoge kwaliteit moeten bieden.

Voorintekenen

Wie de anamorphische lens wil bestellen kan via Kickstarter voorintekenen. De kosten zijn 199 dollar (uiteindelijke winkelprijs: $299,99). Wie de volledige set inclusief 5 anamorphische ND-filters wil hebben betaalt 299 dollar (winkelprijs $429,99). Dan krijg je er ook een extra dun smartphonehoesje bij, die probleemloos in je Mavic 2-controller past. De Moment Air lenzen en accessoires moeten volgens planning in november verschijnen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier