Onderzoek

Japanse onderzoekers streamen 4K video vanuit drone naar grondstation

Inmiddels zijn we gewend aan de mogelijkheid om het camerabeeld van een drone live in HD-kwaliteit te kunnen bekijken. Maar ongecomprimeerde 4K video streamen? Dat is technische gezien nog een hele uitdaging, gezien de veel grotere bandbreedte die hiervoor benodigd is. In Japan is een eerste experiment met live 4K streaming vanuit een drone succesvol verlopen, dankzij een nieuw ontwikkelde antenne.

Grote bandbreedte

Het op afstand kunnen doorzenden van 4K videobeelden vanuit de lucht is voor meerdere doelgroepen interessant. Denk aan de mediasector, maar ook aan de beveiligingsbranche. Probleem alleen is dat video met ultraHD resolutie aanzienlijk meer bandbreedte vergt dan ‘gewone’ HD video. De huidige draadloze digitale videoprotocollen voorzien eigenlijk niet in dergelijke mogelijkheden.

Maar de radiotechnologie schrijdt immer voort en ook 5G netwerken maken verbindingen mogelijk met een grotere doorvoercapaciteit dan nu het geval is. Onderzoekers verbonden aan Tokyo Tech zijn er dankzij een ultrakortegolf radioverbinding op de 60 GHz band onlangs in geslaagd om ongecomprimeerde 4K video over te zenden, over een afstand van 100 meter.

Lensantenne

Daarvoor was wel een speciale lensantenne nodig. Dergelijke antennes zorgen ervoor dat het radiosignaal veel gerichter verzonden wordt naar het grondstation. Normaal gesproken zijn lensantennes echter te groot om gebruikt te kunnen worden in combinatie met een drone. In samenwerking met SECOM werd daarom een compacte en lichtgewicht lensantenne ontwikkeld.

Minimale delay

Een bijkomend voordeel van het doorzenden van ongecomprimeerde videobeelden is dat er geen tijd verloren gaat met het coderen en decoderen van het videosignaal. Er is dus geen sprake van een vertraging. De onderzoekers voorzien dan ook mogelijkheden op het gebied van video monitoring, surveillance, drone delivery, search&rescue, live broadcasting en monitoring.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier