DIY

Goed idee voor een brandweerdrone? Doe mee aan de NXP ‘Fight Fire with Flyers’ Challenge

Heb jij een goed idee over hoe een drone ingezet kan worden ten behoeve van brandbestrijding? Dan is de NXP ‘Fight Fire with Flyers’ Challenge iets voor jou. In totaal is er 13.000 dollar aan prijzengeld beschikbaar voor de winnende inzendingen. Voorwaarde is wel dat deelnemers hun idee baseren op een door NXP geleverde Drone Development Kit. Daarvan worden er 100 met 50% korting beschikbaar gesteld. Om daar kans op te maken moet je uiterlijk 27 juli een idee inzenden.

Autonome brandweerdrones

Dat drones op allerlei manieren zinvol ingezet kunnen worden ten behoeve van brandbestrijding mag geen nieuws meer heten. Van het verkrijgen van overzicht, het meten van giftige stoffen in rookpluimen tot en met het opsporen van brandhaarden: de mogelijkheden zijn talrijk.

Maar de verwachtingen zijn vooral hooggespannen als het gaat om de inzet van autonome drones, die zelfstandig een taak kunnen uitvoeren. Dit gebied staat feitelijk nog in de kinderschoenen. Deels komt dat door restrictieve wetgeving, die nog altijd verplicht stelt dat een drone bediend wordt door een piloot van vlees en bloed. Maar ook in technologisch opzicht zijn er nog de nodige obstakels te overwinnen.

NXP HoverGames

Om dat laatste proces te bespoedigen houdt technologiebedrijf NXP in samenwerking met het platform hackster.io een interessante competitie: de ‘Fight Fire with Flyers’ Challenge. Knutselaars en developers van over de hele worden uitgedaagd om innovatieve toepassingen te verzinnen voor autonome drones. De Challenge maakt deel uit van de HoverGames en is de eerste in de serie.

De competitie is al even geleden aangekondigd. Deelnemers die in aanmerking willen komen voor 50% korting op de Drone Development Kit moeten zich voor 27 juli opgeven. 100 Idea Winners krijgen 50% korting op de normale prijs van de kit (650 dollar). Uitgewerkte projecten kunnen tot 23 november worden ingestuurd. De uitslag wordt op 7 december bekend gemaakt.

Projectvereisten

Een project dient te bestaan uit een korte pitch, aangevuld met Engelstalige uitleg over hoe de toepassing werkt, inclusief video’s en afbeeldingen. Ook moet opgegeven worden welke componenten er vereist zijn om het project te laten slagen. Daarnaast moet de ontwikkelde software alsook de hardware designs worden ingeleverd.

De hardware waarop het idee gebaseerd dient te zijn bestaat naast de HoverGames Drone Development Kit (KIT-HGDRONEK66) uit een telemetrie radio, warmtesensor, rapid IoT module, PixyCam2 en RDDRONE-IoT board. De software dient gebaseerd te worden op de PX4 flight controller.

Voorbeelden en meedoen

Op de website van de HoverGames zijn al tientallen intrigerende projectideeën van geïnteresseerde deelnemers zichtbaar, waaronder de Portable Sky Communications Tower, een Voice Controlled Hot Spot and Fire Spotter, de Firefighter Safety Tracker en de Skyscraper – High Altitude Aid. Er is zelfs een idee ingediend waarbij een drone koele drankjes bezorgt bij brandweerlieden die bezig zijn om een brand te bestrijden.

Meer informatie over de wedstrijd vind je op de HoverGames pagina op hackster.io.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier