Nieuws

UPS richt nieuwe tak voor drone delivery op

Het Amerikaanse pakketbezorgingsbedrijf UPS heeft een nieuwe dochteronderneming opgericht waarin alle activiteiten op het gebied van drone delivery worden ondergebracht. Om goederen te mogen bezorgen met behulp van drones is een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Aanvankelijk wil UPS zich richten op het door de lucht vervoeren van medische goederen.

Certificering

De aanvraag die UPS bij de Federal Aviation Authority heeft ingediend betreft een zogenaamde Part 135-certificering. Deze moet dronevluchten buiten het gezichtsveld van de bestuurder (BVLOS) en nachtvluchten mogelijk maken. Als de FAA de aanvraag goedkeurt dan zou UPS één van de eerste gecertificeerde luchtvervoerders op basis van drones zijn in de VS.

De oprichting van de dronetak maakt onderdeel uit van een bredere visie op de toekomst van pakketvervoer. “UPS is vastbesloten de manier waarop we zaken doen middels technologie te transformeren,” aldus Scott Price, UPS Chief Transformation en Strategy Officer. “De oprichting van een dronekoeriersbedrijf en de start van reguliere activiteiten onder dit certificaat is een historisch moment voor UPS en voor de drone- en logistieke sector in bredere zin.”

Uitzonderingen

UPS voert in samenwerking met Matternet en WakeMed al enige tijd experimentele dronevluchten uit, waarbij medische goederen worden vervoerd. Voor deze incidentele vluchten maakte UPS gebruik van uitzonderingen in de Part 107 regeling waar de meeste commerciële dronebedrijven in de VS onder vallen. Deze constructie voorziet echter niet in de routinematige inzet van drones voor pakketbezorging.

Naast UPS en Matternet zijn ook bedrijven als Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet in de race om pakketbezorging middels drones in de VS mogelijk te maken. Daarvoor moeten de bedrijven wel aannemelijk kunnen maken dat hun dronevluchten veilig worden uitgevoerd. Dat vergt talrijke technische en procedurele voorzieningen, waaronder maatregelen om drones gesepareerd te houden van al het overige luchtverkeer.

Europa

Ook in Europa komen er mogelijkheden voor pakketvervoer middels drones, met de invoering van de Europese regelgeving. Hiervoor is de ‘certified’-categorie in het leven geroepen. Deze categorie voorziet in dronevluchten met een hoog risico, zoals personenvervoer of vluchten of mensenmenigten en bebouwing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier