Minister Dekker wil anti-drone maatregelen bij gevangenissen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaat onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden tegen drones waarmee smokkelwaar gevangenissen in wordt gebracht. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek maakt deel uit van een breder pakket maatregelen ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit in en rond detentiecentra. Niet duidelijk is om wat voor maatregelen het gaat.

Strijd tegen smokkelwaar

In de brief reageert Dekker op enkele incidenten met smokkelwaar, waaronder filmpjes van feestende gedetineerden die in de media zijn verschenen. De minister noemt de aanwezigheid van contrabande en voortgezet crimineel handelen tijdens detentie ‘onacceptabel’ en stelt daarom 3 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen smokkelwaar.

Eén van de pijlers onder de strijd tegen smokkelwaar wordt gevormd door het nemen van technische maatregelen, waaronder het installeren van apparatuur die drones moet tegengaan. Deze maatregelen zullen worden genomen door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), niet te verwarren met dronefabrikant DJI.

Drones tegengaan

Dekker: “Net als de gedetineerden is ook DJI inventief. DJI investeert daarom structureel in innovatie zoals muurdetectie om smokkelwaar die over de inrichtingsmuren wordt gegooid te signaleren en innovatieve vormen van drugsdetectie bij binnenkomst in de PI. Dit betreft bijvoorbeeld apparatuur om drugssporen op kleding en voorwerpen te herkennen en te identificeren. Ook kijkt DJI naar technische maatregelen voor het tegengaan van drones.”

Uit de brief wordt niet duidelijk om wat voor technische maatregelen het gaat. Aannemelijk is dat de minister vooral doelt op apparatuur waarmee drones gedetecteerd kunnen worden, zodat bewakers tijdig kunnen ingrijpen.

Wereldwijd probleem

Wereldwijd worden steeds vaker drones ingezet voor het smokkelen van goederen. Niet alleen om contrabande zoals smartphones, cash en drugs over gevangenismuren te krijgen, maar ook voor grootschalige drugstransporten over bijvoorbeeld de grens tussen Mexico en de VS.

De counter UAS-industrie zit dan ook flink in de lift. Naast dronedetectiesystemen zoals AeroScope van DJI werken wetenschappers aan goedkope akoestische dronedetectors, en ook zijn er tegenwoordig dronedetectiesystemen in portofoonformaat te verkrijgen. Om ongewenste drones daadwerkelijk te verstoren zouden handhavers meer mogelijkheden moeten krijgen om jammers in te zetten, stelde minister Ank Bijleveld van Defensie begin deze maand.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier