Nieuws

Zwitserse bezorgdrones aan de grond na crash nabij kinderen

De pakketbezorgende drones die Swiss Post in Bern, Zurich en Lugano laat rondvliegen om medische goederen tussen ziekenhuizen te vervoeren moeten tot nader order aan de grond blijven staan. Directe aanleiding is een crash waarbij één van de drones nabij een groep spelende kinderen op de grond belandde. Pas nadat nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn doorgevoerd mogen de drones weer de lucht in.

Losgeraakte parachute

De crash vond in mei van dit jaar plaats, meldt IEEE Spectrum. De drone werd nog geen twee minuten na de lancering getroffen door een storing. Er werd weliswaar een noodparachute uitgeworpen, maar het bevestigingskoord brak. Dat had een ongecontroleerde crash tot gevolg. Het incident vond plaats boven de campus van een universiteit in Zurich. De 10 kg wegende drone kwam op enkele tientallen meters afstand van een groep spelende kinderen neer. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Het voorval in Zurich staat niet op zichzelf. In januari crashte een delivery drone van Swiss Post in Lake Zurich. Een haperende stroomvoorziening naar de GPS-unit was de oorzaak. Toen werkte het noodsysteem met de parachute wel goed, waardoor de drone een relatief zachte landing maakte. Nadat leverancier van de drones Matternet verbeteringen had doorgevoerd mochten de drones in april weer ingezet worden.

Verbeteringen

Swiss Post heeft Matternet naar aanleiding van de laatste crash verzocht om opnieuw een aantal verbeteringen door te voeren. Zo moet de parachute nu op twee punten bevestigd worden aan de drone en moet er gebruik gemaakt worden van een stevigere ophanging. Ook moet het alarmsignaal dat de drone laat horen in geval van neerstorten beter hoorbaar zijn voor de omgeving.

Tot de eerste crash plaatsvond in januari hadden de drones van Matternet een paar duizend succesvolle vluchten uitgevoerd in het Zwitserse luchtruim. Swiss Post heeft al aangegeven zeker verder te blijven investeren in drone delivery. Tot nu toe worden de drones alleen ingezet om medische goederen zoals bloedmonsters te vervoeren tussen ziekenhuizen en laboratoria, maar in de toekomst moeten de drones ook commercieel pakketvervoer mogelijk maken.

Weinig ervaring

Volgens een woordvoerder van Matternet is het ‘voor het eerst’ dat de noodparachute heeft gefaald. Experts van het bedrijf hebben het incident bestudeerd en werken in overleg met de Zwitserse luchtvaartautoriteit FOCA aan een oplossing. Zodra Swiss Post en FOCA groen licht geven wil Matternet de vluchten hervatten.

Het incident met de drone van Swiss Post en Matternet is een duidelijk signaal aan alle partijen die momenteel aan drone delivery werken, waaronder UPS, Google Wing en Amazon. Er is simpelweg nog te weinig ervaring opgedaan met de grootschalige inzet van onbemande luchtvaartuigen die autonoom naar een bestemming vliegen. Er zal nog heel wat werk verzet moeten worden voordat drones regelmatig boven mensen, wegen en bebouwing kunnen vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier