Productnieuws

DJI introduceert digitaal HD videotransmissiesysteem voor FPV racers

Zoals verwacht heeft DJI een digitaal HD videotransmissiesysteem aangekondigd dat speciaal werd ontwikkeld voor de FPV racing community. Het Digital First Person Viewing (FPV) Transmission System bestaat uit een videozender, camera, ontvanger en FPV bril. De racedrone moet de gebruiker zelf verzorgen. Het systeem wordt gekenmerkt door een minimale vertraging in de doorgifte van het beeld.

Analoog vs digitaal

Eerder deze week werd al duidelijk dat er weer een productaankondiging van DJI aan zat te komen. Deze keer was het eigenlijk al wel vrij duidelijk wat er zou komen: een digitaal videosysteem voor drone racers. De geruchten bleken inderdaad te kloppen en DJI richt zich met deze productaankondiging weer op een iets andere niche dan wat we van het bedrijf gewend zijn.

DJI is zeker niet de eerste speler die met een digitaal videotransmissiesysteem voor drone racers op de proppen komt. Connex is al jaren actief in die markt. Sommige piloten zweren bij de digitale systemen, die een betere beeldkwaliteit beloven dan met analoge videosystemen mogelijk is. Toch is niet iedereen gecharmeerd van digitaal, deels door de veel hogere kosten, deels door de extra vertraging die digitale transmissie vaak met zich meebrengt.

Low latency

Dat laatste probleem staat ook wel bekend als latency, die tijd die het videobeeld erover doet om van cameraregistratie tot weergave in de bril te komen. Deze vertraging wordt aangeduid in microseconden. Hoe kleiner de waarde, hoe minder vertraging en hoe sneller de piloot kan reageren op het binnenkomende camerabeeld. Zeker tijdens een race of bij een gewaagde freestyle vlucht is dat essentieel.

DJI stelt dat hun nieuwe systeem een latency van slechts 28 milliseconde biedt, vergelijkbaar met analoge systemen. Het bereik bedraagt 4 km in FCC mode of 0,7 km in CE mode. De beelden worden in 720p met een framerate van 120 fps in de bril getoond. Het is mogelijk om het videosignaal direct op te nemen, eveneens in 720p of in 1080p HD bij 60 fps.

Componenten

Het hele pakket dat DJI heeft geïntroduceerd bestaat uit een aantal verschillende componenten: de DJI FPV Air Unit, DJI FPV Camera, DJI FPV Goggles en DJI FPV Remote Controller. De Air Unit en Camera worden bevestigd op de racedrone, de Goggles en Remote Controller vormen gezamenlijk het grondstation.

Het systeem ondersteunt 8 verschillende kanalen op de 5,8GHz band, zodat er meerdere piloten tegelijk kunnen vliegen. Het is ook mogelijk om mee te kijken met iemand anders, in de zogenaamde Audience Mode. De zender biedt verschillende mogelijkheden om parameters in te stellen en de camera biedt een kijkhoek van 150 graden voor een optimale FPV ervaring. Speciaal voor de echt spannende tracks biedt het systeem een Focus Mode, waarbij het midden van het beeld een hogere bitrate krijgt toegewezen.

Geen drone

Misschien vraag je je af: waar is de drone? Nou, die is er dus niet. DJI heeft er weliswaar voor gekozen om een voet aan de grond te krijgen in de FPV scene, maar niet als het gaat om de drones zelf. Toch zou het ons niet verbazen als de low latency-techniek van het nieuwe videosysteem haar weg gaat vinden naar toekomstige DJI drones. Een minimale vertraging is altijd welkom, ook al gebruik je je drone voor heel andere zaken dan FPV racen.

Daarnaast zitten de echte FPV vliegers waarschijnlijk helemaal niet te wachten op een kant-en-klare racedrone: zij kiezen liever zelf hun componenten. We verwachten dat met name de optie om het digitale signaal meteen op de bril op te nemen veel FPV vliegers zal aanspreken: misschien vervalt nu de noodzaak om een GoPro op de drone te monteren. Het analoge signaal van traditionele videosystemen stoort immers te vaak en teveel om te dienen als bron voor een goede opname.

Prijs en beschikbaarheid

Bepaald goedkoop is het nieuwe systeem niet: de DJI FPV Experience Combo kost een lieve 879 euro. Wie meteen voor de Fly More Combo met twee FPV Camera’s en Air Units gaat betaalt 999 euro. De systemen zijn te bestellen via de DJI Store, maar momenteel is alles daar uitverkocht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier