Pro

Belgische kustpolitie investeert €80.000 in tweetal surveillancedrones

Het politiekorps dat verantwoordelijk is voor de regio Westkust in België heeft een tweetal surveillancedrones en een oefendrone ter waarde van 80.000 euro aangeschaft. Het korps wil de toestellen voor uiteenlopende doeleinden inzetten, variërend van het opsporen van vermiste kinderen en het verlenen van assistentie bij huiszoekingen tot en met verkeerscontroles en toezicht tijdens evenementen.

Surveillance

De politie kwam op het idee om drones te gaan gebruiken door de positieve ervaringen die het korps opdeed met surveillance vanuit de lucht, om migranten op te sporen die zich in de duinen verscholen. Aanvankelijk werd daar een helikopter van het leger voor gebruikt, maar eigenlijk was het niet de bedoeling dat de helikopter voor dat doel werd ingezet.

Besloten werd om een drietal eigen drones aan te schaffen: een DJI Mavic 2 Enterprise voor trainingsdoeleinden en twee DJI M210-serie drones voor het echte werk. Die zijn allebei uitgerust met een 30x zoomcamera. Om de vliegduur te verhogen heeft het korps ook geïnvesteerd in een kabeldronesysteem van Elistair, zodat de drones uren achtereen in de lucht kunnen blijven. Daarnaast zijn er thermische camera’s van het type Zenmuse XT2 aangeschaft.

Talloze mogelijkheden

Politiechef Nicholas Paelinck voorziet talloze mogelijkheden voor de drones. Naast het zoeken naar illegalen die zich in de duinen verschansen wil hij de drones ook inzetten om vermiste personen op te sporen. Daarnaast zal de drone gebruikt worden voor sporenonderzoek na ongevallen en voor het opsporen van drugsplantages. Voor dat laatste doel komen de warmtebeeldcamera’s goed van pas.

Inmiddels heeft het korps vier piloten opgeleid die met de drones gaan vliegen. Dat worden er meer, zodat ook andere korpsen gebruik kunnen maken van de drones. De piloten konden onlangs gelijk al aan de slag met de drones, om de verkeersstromen rond een groot festival te monitoren.

(coverfoto: Politie Westkust)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier