Heliplane v.2 van Drone Volt is deels copter, deels vliegtuig

Het Franse bedrijf Drone Volt komt binnenkort met een hybride VTOL drone op de markt, genaamd Heliplane v.2. De drone kan opstijgen zoals een multirotor en eenmaal in de lucht verder vliegen als ware het een vliegtuig. Daardoor biedt het toestel een groot bereik en een lange vliegduur, tot wel 60 minuten.

VTOL

Hybride drones combineren de veelzijdigheid en manoeuvreerbaarheid van een multirotor met de gunstige vliegeigenschappen van een fixed-wing toestel. Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer toepassingen worden bedacht voor hybride drones, van pakketbezorging en inspecties op langere afstand tot en met mapping en search&rescue.

Het grootste voordeel van een hybride drone is dat deze verticaal kan opstijgen en landen, ook wel vertical take-off and landing (VTOL) genoemd. Zo ook de Heliplane van Drone Volt. De drone kan volgens de fabrikant bijna overal wel opstijgen en landen. Na het opstijgen schakelt de drone automatisch over op glijvlucht.

Twee uitvoeringen, drie pakketten

De drone komt in twee uitvoeringen beschikbaar: large en extra large. Eerstgenoemde variant heeft een spanwijdte van 2,3 meter. Bij de grotere uitvoering is dat 2,7 meter. De maximale vliegtijd bedraagt 60 minuten. In die tijd kan de Heliplane zo’n 10 km afleggen. Het nuttige gewicht dat de drone kan vervoeren (payload) is maximaal 1,6 kg.

Drone Volt biedt de Heliplane v.2 in drie kant en klare pakketten aan: de Security Pack (met Colibri 2 module met 20x zoom RGB camera en infraroodcamera), de Lidar Pack (met een lidar voor het maken van 3D modellen) en de Photogrammetry Pack (met RGB camera en RTK GPS voor extra nauwkeurige positionering).

Het meegeleverde grondstation heeft een bereik van 500 meter. Optioneel kan er ook een Long Range variant geleverd worden, met een bereik van 10 km.

Beschikbaarheid

De Heliplane v.2 komt in september 2019 beschikbaar voor de verkoop. Prijzen van de systemen zijn op aanvraag.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier