Mavic Mini of Spark 2? Dit wordt DJI’s volgende drone

Klein, kleiner, kleinst: inmiddels zijn we gewend aan steeds kleiner wordende drones. DJI’s aankomende drone zet deze trend voort, blijkt uit uitgelekte foto’s. Of we de drone moeten zien als opvolger van de Spark of van de Mavic Air moet nog blijken, maar vrijwel zeker is dat de drone minder dan 250 gram weegt.

Speelgoed

De foto’s werden via Twitter verspreid door de Chinese geruchtenverspreider OsitalV. Die haalde ze even later weer offline, maar toen had DroneDJ ze al opgepikt. OsitalV heeft in het verleden wel vaker gezorgd voor vroegtijdige afbeeldingen van aankomende DJI producten. Zo ook nu weer, en deze keer gaat het om een miniatuur drone die nog het meest weg lijkt te hebben van de huidige Spark en Mavic Air.

Het zou helemaal niet zo vreemd zijn als DJI met een drone komt die minder weegt dan 250 gram. Drones in deze gewichtscategorie worden in veel landen gezien als speelgoed, waardoor er veel minder strenge eisen worden gesteld aan zowel de bestuurder als het soort vluchten dat je ermee mag maken. Ook de Europese regelgeving maakt een uitzondering voor sub-250 gram drones.

Zichtbare features

Enfin, terug naar de uitgelekte foto’s. Specs zijn nog niet bekend, dus het giswerk is puur op basis van wat er op de foto’s te zien is. Daaruit leren we in ieder geval dat de drone opvouwbaar is, net zoals de Mavic Air. Daarin verschilt de nieuwe drone dus van de Spark, want die had armpjes die niet ingeklapt konden worden.

De onderkant van de drone toont sensoren voor de visuele positiebepaling (VPS) en een mechanische gimbal. Ook zien we hier de button waarmee de drone ingeschakeld lijkt te kunnen worden, alsook ledjes voor de batterijstatus. We nemen aan dat de accu’s verwisselbaar zijn, maar hoe dit precies in elkaar steekt wordt nog niet duidelijk. Aan de voor- en onderzijde zijn verder sensoren voor obstakeldetectie zichtbaar.

Vlieg- en cameraprestaties

Over de vlieg- en cameraprestaties kunnen we op dit moment alleen maar gissen. Filmen zal zeker in 1080p HD kunnen en misschien wel in 4K. De gimbal is mechanisch gestabiliseerd, de vraag is alleen of dit over twee (zoals bij de Spark) of over drie assen (Mavic Air) gebeurt. De vliegtijd zal niet al te lang zijn, mogelijk tussen de 10 en 15 minuten.

Voor de besturing van de drone krijgt de gebruiker waarschijnlijk de keuze uit smartphone-only, waarbij je afhankelijk bent van de wifi antenne in je telefoon voor de data-overdracht, of een optionele controller waardoor het bereik wat groter wordt. Ongetwijfeld is deze drone weer slimmer dan de vorige generaties, we verwachten dus nieuwe intelligent flight modes en nog betere ActiveTrack.

Spark 2 of Mavic Mini?

Of DJI de nieuwe drone als Spark 2 of als Mavic Mini gaat positioneren is nog even afwachten. Waarschijnlijk weten we 13 augustus meer, dat is namelijk de datum waarop DJI weer een productlancering zal houden. Maar dat zou ook nog de Osmo Mobile 3 kunnen betreffen, want die zit er ook nog aan te komen volgens het geruchtencircuit. In dat geval zou de nieuwe drone waarschijnlijk in de herfst aangekondigd worden, ruim op tijd voor de feestdagen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Mavic Mini of Spark 2? Dit wordt DJI’s volgende drone

 • 5 oktober 2019 om 12:11
  Permalink

  Mijn mavic Air in een fjord geland. Weg.
  Dji biedt een vervanger met 15% korting.
  Wachten of komt er binnenkort een mavic air 2 met betere cameras etc maar wel zelfde controller en accu’s

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   5 oktober 2019 om 12:24
   Permalink

   Balen zeg! Het is lastig te zeggen of DJI op korte termijn met iets anders komt. Het is alweer even geleden dat het bedrijf met een nieuwe drone op de proppen komt. Ik verwacht zelf dat er dit jaar nog wel iets nieuws wordt aangekondigd, maar of het dan om een opvolger van de Spark/Mavic Air of van de Mavic 2 gaat is lastig te zeggen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier